Staroangleški ovčar (Bobtail)

1802

Zgodovina

Izvor staroangleškega ovčarja, ni popolnoma znan. Obstajajo pa dokazi, da je pasma nastala v jugozahodnih predelih Anglije, okoli 19. stoletja. Uporabljali so ga za pregon čred ovac, na trge. Ime bobtail se jih je prijelo, ko so njihovi skrbniki prikrajšali njihove repe, da bi pokazali, da so res psi tisti ki so prignali živino na trg.

Na kratko o staroangleškem ovčarju:

  • Prijazen
  • Družaben
  • Lahko postane ljubosumen
  • Rad je v središču pozornosti
  • Ljubeč

Videz

Po izgledu je staroangleški ovčar (bobtail) velik pes. Ima mišičasto, športno postavo in veliko dlake. V višino doseže od 51 cm do 61 cm. Tehta od 30 kg do 45 kg.

Dlaka je dolga, bujna in rahlo valovita. Na otip je trda. Podlanka je topla in mehka ter odporna na vodo. Dlaka zelo močno odpada. Barva dlake staroangleškega ovčarja (bobtaila) je vedno siva v različnih odtenkih, ki segajo vse do modre, z ali brez belih lis.

Staroangleški ovčar

Posebne potrebe

Njegova bujna dlaka, zahteva veliko nege. Potrebuje veliko dnevnih aktivnosti. Zelo močno se naveže na skrbnika. Če nimate veliko prostega časa, to morda ni pasma za vas.

Primeren za:

  • Izkušene skrbnike
  • Aktivne posameznike
  • Aktivne družine

Temperament

Staroangleški ovčar (bobtail) je po naravi zelo družaben pes. Je prijazen in robusten. Nikoli ni agresiven. Lahko se le zgodi, da je zaradi neprimerne vzgoje trmast in neposlušen. Ta pasma hlepi po človeški pozornosti. Če je ne dobi dovolj, to slabo vpliva na njegov mentalni razvoj. Ni najboljši čuvaj, saj zelo mala laja. Običajno ne zalaja niti takrat, ko se okoli njega dogaja kaj nenavadnega.

Potrebuje dosledno vzgojo in zgodnjo ter obsežno socializacijo. V nasprotnem primeru, lahko misli, da je on glava družine in si ne pusti ukazovati. Je zelo inteligenten. Ker pa ima vedno svoje mnenje, je šolanje nekoliko daljše in zahteva več potrpežljivosti. Kljub temu, je to zelo ljubeča, prijazna in vesela pasma.

Dobro se razume z drugimi psi. Če so v vašem gospodinjstvu tudi druge živali, se lahko zgodi da bo nanje ljubosumen. Do otrok je zelo prijazen in zaščitniški.

Ta pasma je zelo dobra v agilitiju, treningu poslušnosti, pasjem frizbiju in teku. Ima visok nivo energije. Običajno potrebuje vsaj en daljši, aktiven sprehod na dan. Ne puščajte ga veliko samega. Ker se močno naveže na svojega skrbnika, lahko zaradi osamljenosti postane destruktiven.

Zdravje in nega

Staroangleški ovčar (bobtail) je poznan, kot zdrava pasma. Redke primere, lahko doleti siva mrena ali displazija kolkov.

Dolga in debela dlaka staroangleškega ovčarja (bobtaila) obilno izpada. Zato potrebuje nekoliko več nege. Priporočljivo je vsakodnevno krtačenje. Kopajte ga enkrat na mesec ali po potrebi. Uporabljajte blag šampon. Ima kožo, ki je nagnjena k alergijam, zato je pomembno, da mu dlako vsakodnevno tudi ročno očistite. Redno mu pregledujte blazinice, čistite ušesa in oči. Če živite v toplejših krajih mu dlako redno pristrizite, da mu ni prevroče.

Deja Drobne

Viri: – www.vetstreet.com