Ali je moj pes užaljen?

485

Tudi naši kosmatinci imajo čustva, ki jih lahko kot skrbniki prizadenemo. To je le običajno življenje in se zgodi vsakomur. V nadaljevanju si boste lahko prebrali o znakih užaljenosti pri psih, razloge za užaljenost in kako jo odpraviti.

Znaki užaljenosti

Ko se pri psu pojavi užaljenost, se spremeni tudi njihovo obnašanje, zato je užaljenost zelo lahko prepoznati. Pes vas bo poskušal ignorirati. To se lahko kaže tako, da ob vašem nagovarjanju obrne svojo glavo ali samo pogled stran od vas. Storil bo vse, samo, da vas ne bo pogledal.

Mogoče se vam ne bo želel približati, sploh pa ne, ko ga boste klicali. Čas bo preživljal sam in se z vami ne bo želel niti igrati. Ne bo se želel carkljati in k vam ne bo prišel po običajno čohanje. Pes lahko začne uničevati pohištvo ali vam ljube stvari.

užaljen pes

Razlogi užaljenosti

Psi so lahko užaljeni iz zelo različnih in mnogih razlogov.

Lahko so užaljeni zato, ker ste jih pustili same ali v varstvu neke druge osebe in vas dolgo ni bilo nazaj domov. Tudi ko le odidete v trgovino in jih ne vzamete sabo. Psi namreč želijo vsak trenutek svojega časa preživeti s svojo najljubšo osebo in preprosto ne razumejo, da jih včasih ne morete vzeti sabo.

Užaljenost se lahko pojavi zaradi ljubosumja na drugega hišnega ljubljenčka. Na primer, če pobožate sosedovega mucka in mu posvetite preveč pozornosti.

Užaljenost lahko spremeni tudi sprememba rutine, selitev, nov družinski član…

Kako odpraviti užaljenost

Preprosta preventivna rešitev je to, da se izognete situacijam, ki lahko užaljenost spodbudijo. To so torej različni, zgoraj našteti, razlogi – da psa ne puščate predolgo samega in ga čim večkrat vzamete s seboj na izlet. Ne spodbujajte ljubosumja in ne posvečate preveč pozornosti drugim ljubljenčkom. Poskrbite, da svojemu kosmatincu namenite dovolj pozornosti.

Če pa vseeno pride do užaljenosti se moramo svojemu kosmatincu opravičiti. Kako? S priboljški, z dolgim sprehodom, aktivno in zabavno igro, carkljanjem … Opravičilo mora biti seveda v skladu z osebnostjo vašega psa. Posvetite mu torej čim več pozornosti in kakovostnega časa z dejavnostmi, ki jih ima kosmatinec rad.

Kako dolgo lahko užaljenost traja?

Pes je lahko užaljen toliko časa, dokler se mu ne boste opravičili oziroma vam bo oprostil. To pomeni, da se morate ob znakih užaljenosti kar se da hitro opravičiti in priznati svojo napako.

Kaj, če mi pes ne bo oprostil?

Seveda vam bo pes oprostil. Ima vas namreč izjemno rad. Zato ne skrbite in le poskrbite, da se boste opravičili oz. psu namenili dovolj svoje pozornosti.

Eva Tomažin

Viri:

www.bowlandbone.com

blog.healthypawspetinsurance.com

www.rover.com