So ljudje z ADHD dobri pasji skrbniki?

so-ljudje-z-adhd-dobri-pasji-skrbnikiPsi so izjemno koristni za ljudi, ki trpijo za ADHD (motnja pozornosti s hiperaktivnostjo). Ne le, da s svojo prisotnostjo lajšajo simptome ADHD, temveč tudi na splošno krepijo zdravje in izboljšujejo razpoloženje. Vendar se mnogi ljudje z ADHD bojijo, da za psa ne bi mogli skrbeti, saj še zase komaj poskrbijo. In v teoriji je to res smiselno. Praksa pa je pokazala, da so prav ljudje z ADHD odlični skrbniki. Kljub temu, da so v stresu zaradi vsakodnevnih obveznosti, njihovi psi nikoli ne trpijo zaradi posledic njihove bolezni. Ravno nasprotno.

Zakaj je pes odličen spremljevalec odrasle osebe z ADHD?

Samopodoba

Ljudje z ADHD imajo težave z vključevanjem v družbo, saj se njihovo vedenje ne sklada s splošnimi socialnimi normami. Zaradi mnogih slabih izkušenj, povezanih z boleznijo, imajo navadno slabo samopodobo. Psi pa so odlični pri izboljševanju le-te, saj svojih skrbnikov nikoli ne ocenjujejo in jih ne sodijo, temveč jim nudijo brezpogojno podporo in ljubezen, ne glede na to ali pozabijo odnesti smeti in doživijo neuspeh v službi. Poleg tega jim samopodobo dviguje že vedenje, da so zmožni sami skrbeti za svojega psa.

Stres

Življenje z ADHD je stresno. Neprenehen trud, da bi izpolnili pričakovanja drugih in samih sebe, zamujanje rokov in sestankov, kljub ogromno vloženega truda, izgubljanje predmetov in pozabljanje informacij. Vse to je izjemno stresno. In, kar je najhuje, ko je oseba z ADHD pod stresom, se simptomi bolezni še dodatno poslabšajo. Na srečo je dovolj že pol ure druženja s psom, da se v telesu sprožijo kemične reakcije, ki zmanjšajo občutke tesnobnosti in stresa.

Koristne navade

Oblikovanje in vzdrževanje koristnih navad ni enostavno. Pes zagotovi dnevno rutino. Zaradi njega je potrebno zjutraj vstajati ob določeni uri in ga peljati na sprehod ter na potrebo, ga nahraniti in podobno. Vse te aktivnosti dajejo dnevu strukturo.

Socialni stik

Socialni stiki so ključnega pomena za dobro psihično in fizično zdravje. Mnoge študije so pokazale, da imajo pasji skrbniki med sprehajanjem veliko več interakcij z drugimi ljudmi kot ljudje brez psa, ki se sprehajajo po isti poti. Za ljudi z ADHA je socialna interakcija zahtevna, zato je pes dobrodošla vzpodbuda za pogovor z mimoidočimi. Med sprehodom s psom bodo ljudje, ki trpijo zaradi ADHD govorili z več ljudmi, pri tem pa bodo tudi občutno bolj samozavestni v pogovoru s tujci.

Koncentracija

Fizična aktivnost na prostem je izredno koristna za možgane, saj jim dovaja večjo količino kisika. Jutranji sprehod napolni možgane s kisikom in poveča zmožnost koncentracije v nadaljevanju dneva.

Zakaj je pes odličen spremljevalec otroka z ADHD?

Psi pa niso dobri spremljevalci le za odrasle z ADHD, temveč tudi za otroke, ki trpijo za to motnjo. Podobno kot pri odraslih, tudi otrokom pomagajo do boljšega načrtovanja dnevnih aktivnosti, zmanjšujejo stres, spodbujajo socialno interakcijo, izboljšujejo njihovo samopodobo ter fizično zdravje in koncentracijo. Poleg tega pomagajo otrokom “pokuriti” odvečno energijo na sprehodih in med tekanjem po dvorišču.

Nekateri otroški terapevti izvajajo terapije ob prisotnosti psa. Ob pomoči pasjega sodelavca otroke z ADHD in njihove starše, med drugim, učijo tehnike vedenjskih sprememb.

Kljub temu, da so psi in ljudje z ADHD večinoma odlična kombinacija, se za pasjega prijatelja ne odločajte nepremišljeno. Preberite čim več literature o pasji vzgoji, pogovorite se z drugimi pasjimi skrbniki in se ponudite za pasjo varuško, da boste spoznali in se pripravili na odgovornost, ki jo prinaša skrbništvo psa.

Nina Bartol

Viri: untappedbrilliance.com,
thepetwiki.com in
adhd-app.com