Skrb za starejše kužke med zimo

623
skrb za starejše kužke med zimoJesen se je poslovila in zima že trka na vrata. Prihaja sezona prehladov, boleči sklepi, težko vstajanje, nagaja prebava, ozebline ter druge poškodbe. To so problemi, ki pogosto pestijo starejše ljudi in to so tudi problemi naših starejših kužkov. Ne podcenjujte zimskega časa! Pomagajte jim, da bodo s čim manj težavami prebrodili to zimo.

Omejite čas sprehodov

Hladne zimske temperature niso prav nič prijazne do seniorčkov. Ne zanašajte se na zimsko dlako vaših psov, saj lahko kljub dlaki kužka zebe. Ko ste zunaj, naj bo kuža ves čas aktiven in po potrebi omejite čas sprehodov in, ki ga preživi na prostem. Tako bo kužku toplo, sklepi in mišice pa ne bodo postale trde in boleče. Namesto dolgih sprehodov, raje vašega seniorčka peljite ven večkrat za krajši čas. Nikoli v mrazu in ko zmrzuje ne pustite psa zunaj ali v avtu daljši čas. Če pes ni primerno zaščiten lahko pride do podhladitve. Vsak pes je drugačen in ima različno stopnjo tolerance na mraz, zato opazujte svojega seniorčka in pravočasno ukrepajte.

Potrebna bo primerna zunanja zaščita

Hladno vreme lahko še dodatno prizadene sklepe starejših kužkov. Veliko kosmatincev dneve preživlja v notranjih prostorih na toplem. Ko pa se odpravite na sprehod, ki je vsekakor potreben pa to pomeni za kužka prevelik preskok iz toplega na mrzlo. Taka ponavljajoča dejanja kar kličejo po artritisu, ki lahko prizadene tako mlajše kot starejše kužke. Zato je priporočljivo, da kužka primerno opremite. Glede na velikost, gostoto dlake psa in okolje kjer živite izberite primerno zimsko opremo. Priporočljivi so plaščki, ki zaščitijo tudi trebušček in ne premočijo ter copatki, ki zaščitijo tačke pred mrazom in soljo ter pomagajo, da kužku ne drsi.

Zaščititi je potrebno tudi kosti in sklepe

Tako kot pri ljudeh, tudi pri psih v starosti pogosto pride do omejenega gibanja. V kakšnem obsegu in kdaj do tega pride, pa je odvisno od posameznega kužka. Še bolj je to opazno v zimskem času, kjer znata biti bolečina in togost v sklepih prisotna vsak dan. Za starejše pse, aktivne pse, pse z obolelimi sklepi in tiste, ki so takim obolenjem nagnjeni, je priporočljivo, da k običajni hrani dodate prehranski dodatek za sklepe in vezna tkiva. Če ga še ne uporabljate razmislite o tem, da bi ga začeli dodajati k običajni hrani, takrat, ko se vaš kosmatinec približuje 5-6 letom. Prehranski dodatki ne pozdravijo že obstoječe poškodbe sklepov ali kolkov, vendar preprečujejo, da bi se stanje hitro slabšalo. Danes je na trgu veliko takšnih prehranskih dopolnil, v prahu ali trdi obliki. Bodite pozorni, da imajo visoko vsebnost glukozamina, ki skrbi za močne in zdrave sklepe, kosti in hrustanec. Dobro dodajati tudi vitamin C in izvleček groznih pečk, saj je to odličen antioksidant za boj proti prostim radikalom, ter ščiti sklepe in hrustance ter omega 3 maščobne kisline, ki zmanjšujejo vnetja v sklepih in blažijo bolečino.

Poskrbite za udobno ležišče

Lahko bi rekli, da je najpomembnejši element v življenju vašega seniorčka prav postelja. Kot že rečeno, večina kužkov, slej kot prej prizadenejo bolečine v sklepih, kolku in mišicah. Zato je zelo pomembno, da ima kakovostno ležišče, na katerem se kužek dobro naspi in iz katerega lažje vstane. Dobro je vedeti, da ko se kužki starajo tudi dlaka ni več tako gosta kot včasih. Zato potrebujejo veliko več energije, da se ogrejejo. Plišasta posteljica je mehka in topla zaradi tega nekaj toplote, ki jo oddaja kužek absorbira in jo nato oddaja. To še posebej velja za modele, ki imajo višje oblazinjene robove. Vse bolj pogoste so tudi dvignjene postelje, ki preprečujejo, da bi kuža ležal na hladnem ter zaradi višine ležišča kužek lažje vstane. Če vaš seniorček trpi zaradi artritisa, je najbolj primerno ležišče s spominsko peno, ki nudi maksimalno oporo celotnemu skeletu.

pes na kavču

Kvalitetna hrana je ključ

Skozi vse faze odraščanja in razvoja je pomembno, da svojega kosmatinca hranite s kvalitetno hrano. Tako se lahko izognete marsikateremu zdravstvenemu stanju in posledično lahko kužku podaljšate življenje. Že v jesenskem času je pametno, da pripravite imunski sistem in prebavo kužka na zimo. Probiotike dobite pri veterinarju in dobro založenih trgovinah za male živali. V zimskem času je dobro, da seniorčka hranite z visokokakovostno hrano. Bogata naj bo z beljakovinami, ki bo prispevala k ohranjanju energije in boljšemu počutju na splošno. Paziti je potrebno tudi na težo, saj je za seniorčka prekomerna teža zelo obremenjujoča, predvsem trpijo sklepi in kolki. Kvalitetna hrana je ključ do zdravega, veselja polnega in dolgega življenja, tako pri ljudeh kot pri živalih.

Odpravite se na preventivni pregled k veterinarju

Naročite vašega seniorčka na preventivni pregled pri veterinarju še pred začetkom zime, da boste s čim manj težav prebrodili zimske mesece. Pred obiskom pozorneje opazujte svojega kužka in kakršne koli spremembe v vedenju omenite veterinarju. Nekatere bolezni so še posebej nevarne za starejše kužke, zato je pomembno, da se jih odkrije v zgodnji fazi. V kolikor se opravlja ultrazvok trebuha, je treba psa pobriti. Pobrit trebušček pa pomeni dodatno zaščito s plaščki pri sprehodih in zunanjih dejavnostih.

Uredništvo Kužek