Kako poskrbeti za pasje tačke v zimskih dneh?

86

Zima je čas, ko se vse vrti okoli mraza, ledu, snega, soli in peska. Mi imamo obutev, ki nas pred tem ščiti, kaj pa naši pasji prijatelji? Skrbite za pasje tačke v zimskih dneh? Njihove tačke so izpostavljene neprijetnim razmeram, eni so lahko bolj občutljivi kot drugi.
Nevarnosti v zimskem času so suha in razpokana koža, poškodbe na tačkah, ozebline, hipotermija (prenizka telesna temperatura oziroma podhladitev), zdrsi in padci. Obstaja kar nekaj trikov, s katerimi si lahko pomagate.

Nega tačk po sprehodu

Po končanem sprehodu imejte po prihodu domov vedno pri roki mokro brisačo, s katerim boste svojemu štirinožnemu ljubljencu obrisali tačke. Tako boste odstranili sol, pesek, led in drugo umazanijo, ki se je oprijela tačk. Če se sprehajate po zelo soljeni poti, lahko psu tačke potopite v toplo vodo in jih nato posušite z brisačo. Poskrbite, da bodo tačke urejene in kremplji postriženi.

Krajši sprehodi

Če je zunaj zelo mrzlo je najbolje, da sprehode skrajšate. Če so ob zelo nizkih temperaturah psi več časa zunaj lahko pride do ozeblin. Če je premrzlo za vas je morda tudi premrzlo za vašega psa. Če je pes na to navajen, ga lahko tudi oblečete v plašč, namenjen psom.

zaščitene pasje tačke v zimskih dneh

Drugi pripomočki

Obstajajo posebni škorenjčki, ki jih lahko namestite na pasje tačke. Seveda niso vse pasme
tako občutljive na mraz, da bi potrebovale posebne škornje. Če se vam zdi, da vaš pes težje prenaša mraz, se o tem posvetujte z veterinarjem. Prav tako obstajajo razna mazila, ki omilijo učinke mraza, ledu in snega ter preprečijo, da bi imeli suho kožo ter poškodbe po sprehodu. Lahko ga kupite v trgovini za živali ali ga naredite sami.

Svojemu psu ponudite tudi dovolj vode, da bo hidracija zadostna. Prav tako redno spremljajte stanje pasjih tačk in ukrepajte ob pojavu poškodb.

Avtor: P.L.

VIRI: www.akc.org

bondvet.com