Resnica ali mit – je pasje bitje srca usklajeno s srcem skrbnika?

Kako sploh preveriti usklajenost bitja srca med psom in njegovim skrbnikom? Na pobudo Hearts Alligned so se strokovnjaki in raziskovalci v Avtraliji osredotočili prav na to in ugotovili, da psi in njihovi skrbniki lahko sinhronizirajo srčni utrip. Raziskave so se lotili s pomočjo koncepta bipopolj – energetskih polj, ki segajo preko teles –, ki predstavljajo osnovo mnogih tradicionalnih, holističnih ali alternativnih zdravil. Mia Cobb iz Univerze Monasch v Melbournu v Avtraliji raziskavo povezuje z manjšim stresom v bližini psičkov. »Obstajajo desetletja raziskav, ki kažejo, kako psi svojim skrbnikom pomagajo ostati fizično in psihično zdravi,« zato želi predstaviti tudi znanstveno »srčno« vez med nami.

Srčni utrip pada z enako hitrostjo

Študijo so opravili na treh psih in njihovih skrbnikih, vseh 6 udeležencev pa so opremili z napravami za merjenje srčnega delovanja. Najprej so pse in skrbnike ločili in ko se je to zgodilo, se je tako pri ljudeh kot pri psih pojavilo povišanje srčnega utripa, konsistentno z anksioznostjo. Ko so skrbnike in njihove pasje prijatelje znova združili, so se tudi srčni utripi znova zmanjšali. Presenetljiva pa je bila ugotovitev, da je spreminjanje srčnega utripa psov bilo usklajeno s spremembami utripa pri ljudeh. Še posebno je ta podatek zanimiv zato, ker človeška in pasja srca utripajo z različnimi hitrostmi.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Vir:
www.naturalnews.com