Resnica ali mit – je pasje bitje srca usklajeno s srcem skrbnika?

1340

Kako sploh preveriti usklajenost bitja srca med psom in njegovim skrbnikom? Na pobudo Hearts Alligned so se strokovnjaki in raziskovalci v Avtraliji osredotočili prav na to in ugotovili, da psi in njihovi skrbniki lahko sinhronizirajo srčni utrip. Raziskave so se lotili s pomočjo koncepta bipopolj – energetskih polj, ki segajo preko teles –, ki predstavljajo osnovo mnogih tradicionalnih, holističnih ali alternativnih zdravil. Mia Cobb iz Univerze Monasch v Melbournu v Avtraliji raziskavo povezuje z manjšim stresom v bližini psičkov. »Obstajajo desetletja raziskav, ki kažejo, kako psi svojim skrbnikom pomagajo ostati fizično in psihično zdravi,« zato želi predstaviti tudi znanstveno »srčno« vez med nami.

Srčni utrip pada z enako hitrostjo

Študijo so opravili na treh psih in njihovih skrbnikih, vseh 6 udeležencev pa so opremili z napravami za merjenje srčnega delovanja. Najprej so pse in skrbnike ločili in ko se je to zgodilo, se je tako pri ljudeh kot pri psih pojavilo povišanje srčnega utripa, konsistentno z anksioznostjo. Ko so skrbnike in njihove pasje prijatelje znova združili, so se tudi srčni utripi znova zmanjšali. Presenetljiva pa je bila ugotovitev, da je spreminjanje srčnega utripa psov bilo usklajeno s spremembami utripa pri ljudeh. Še posebno je ta podatek zanimiv zato, ker človeška in pasja srca utripajo z različnimi hitrostmi.

[members_only]

Ko je torej srčni utrip skrbnika padel za približno 20 utripov na minuto, se je utrip njegovega psa zmanjšal za približno 40 utripov na minuto, kar je sorazmerna sprememba. Raziskovalev in športni znanstvenik, dr. Craig Duncan uskladitev padca srčnega utripa vidi kot enega izmed dejavnikov, ki močno vplivajo na zdravje, saj je »stres velik ubijalec današnje družbe, skrbništvo in kosmate kepice pa pomagajo k bolj pozitivnemu soočenju s stresorji v vsakdanjem življenju«.

Povezava med psom in človekom pozitivno vpliva na zdravje

Da se lahko srčni utrip ljudi, ki globoko skrbijo drug za drugega, uskladi, je dokazalo že več študij. Ta pojav raziskovalci imenujejo »ujemanje«. Ujemanja pa niso bila le predmet študij med ljudmi, temveč tudi med človeškimi skrbniki in psi. Leta 2012 je dr. Rollin McCraty iz Inštituta HeartMath takšno raziskavo naredil kar v svoji družini, sodelujoča sta bila namreč njegov sin in pes. McCraty je ugotovil, da se je Joshev srčni utrip po vstopu v prostor, kjer je čakala psička Mabel, občutno zmanjšal, kmalu pa mu je z utripom sledila tudi Mabel. Drugo študijo so izvedli raziskovalci Univerze v Tokiu in potrdili, da psi ne le usklajujejo svoj utrip s človeškim, temveč da tudi zehajo kot odgovor na človeško zehanje, posebno na zehanje njihovih skrbnikov.

Medtem ko je raziskovanje načinov, kako se lahko sinhronizirajo telesa ljudi in psov, še v polnem teku, je ena izmed oblik povezovanja že zelo dobro raziskana. Ljudje, ki imajo doma psičke, so namreč mnogo boljšega zdravja. Domači ljubljenčki so namreč v veliko pomoč pri zmanjševanju krvnega pritiska, holesterola in ravni trigliceridov. V pomoč so tudi pri preprečevanju osamljenosti, povečujejo možnosti za druženje, telesno dejavnost in druge aktivnosti na prostem … mislim, da to tudi največje dvomljivce prepriča, da psi vsekakor so človekovi najboljši prijatelji. J

Maša Pirnat

[/members_only]
Vir:
www.naturalnews.com