Resasti foksterier

531

Zgodovina

Resasti foksterier izvira iz Anglije. Verjetno se je razvil iz križanja belega angleškega terierja z bull terierjem ali beaglom. Najpomembnejša lastnost je velikost, saj mora biti  dovolj majhen, da gre pod zemljo in prežene lisico. Ime terier izhaja iz “terra”, kar pomeni zemlja.

 

 

Primeren za:

  • Izkušene skrbnike
  • Aktivne posameznike
  • Aktivne družine s starejšimi otroki
  • Ljudi z alergijami
  • Lovce

Na kratko o resastem foksterierju:

  • Vesel
  • Samozavesten
  • Zelo inteligenten
  • Družaben

Posebne zahteve

Ima res visok nivo energije in je zelo inteligenten. Če nimate veliko prostega časa, to zagotovo ni pasma za vas.

Videz

Po izgledu je resasti foksterier majhen pes. Ima dolg, kvadraten gobec in majhna, trikotna ušesa. Je čvrste in atletske postave. V višino doseže do 39 cm. Tehta največ 8,5 kg. Življenjska doba je do 15 let.

Dlaka resastega foksterierja je resasta, groba in močno nakodrana. Dlaka je tako gosta, da se  skoznjo ne vidi kože. Značilno za foksterierja je, da mu dlaka ne odpada. Tipičen resasti foksterier je bele barve z rjavimi in črnimi lisami.

Temperament

Po naravi je resasti foksterier zelo aktiven in samozavesten. Lahko bi rekli, da je celo malenkost samovšečen. Običajno je vesel, radoživ, igriv in ljubeč. Ima močan lovski nagon. Ker je obenem še zelo aktiven, je vzgoja nekoliko zahtevnejša.

Do otrok je zelo ljubeč. Če so vaši otroci majhni, igro vedno nadzorujte. Do tujcev je nezaupljiv. Je odličen čuvaj. Potrebuje zgodnjo socializacijo in usposabljanje v šoli. Če ga nepravilno vzgajate, bo trmast, svojeglav in bo mislil, da je glava družine.

Je zelo inteligenten. Celo tako, da se nekaterih trikov nauči kar sam od sebe. Potrebuje izkušenega skrbnika, ki bo znal postaviti meje. Obenem naj bo vzgoja dosledna, iznajdljiva, ne monotona in odločna a nežna. To ni primeren pes za ljudi, ki so bolj mirni po naravi.

Resasti foksterier se hitro naveže. Pomembno je, da ga ne puščate veliko samega. V tem primeru bo postal zelo uničujoč. Je zelo družaben in znan po tem, da rad »pomaga« pri vsakdanjih opravilih.

Zdravje in nega

Načeloma je foksterier zdrava pasma. Redki posamezni primeri, so nagnjeni k alergijam,  epilepsiji, oslabljenju mišic v nogah in gluhosti (tisti, ki so bele barve).

Nega foksterierja ni zahtevna. Potrebuje krtačenje dvakrat tedensko. Dlaka mu ne odpada. Potrebno je redno trimanje dlake. Kopajte ga le, če je to nujno potrebno, saj ima zelo občutljivo kožo. Redno pregledujte ušesa, ki so nagnjena k infekcijam.

Deja Drobne

Viri: – dogtime.com