Razlika med pitjem psov in mačk

624

Voda je poglavitna sestavina telesa, predstavlja približno 70 % telesne teže. Vlaži zrak v pljučih, prenaša kisik in hranila po krvnem obtoku, pomaga uravnavati telesno temperaturo, ščiti notranje organe, pomaga pri odstranjevanju odpadlih snovi iz telesa, podpira delovanje živčnega sistema.

Velikokrat opazujemo psa ali mačko kako pije vodo, vendar pa večina ljudi ne pozna njihovega načina uživanja tekočine. Zmotno je mišljenje, da pijejo na enak način.

Zajemanje tekočine

Psi pri pitju zvijejo jezik nazaj v obliko zajemalke, zajamejo vodo in jezik hitro potegnejo v gobec. Med zajemanjem jo del odteče, kar je razlog za moker okoliš ko končanem pitju.

Mačke imajo bolj grobo površino jezika kot psi. Tekočine se dotaknejo le s konico jezika in vodo oblizujejo. Vodo ujeto na jeziku potegnejo v gobec in jezik ožamejo. Le redkokdaj bo mačka v vodo potopila cel jezik.

Nered

Psi vsakič ko pijejo za sabo pustijo mokro okolico posodice, pri mačkah tega ni pričakovati. Med pitjem psov je slišati cmokanje od zajemanju vode, medtem ko so mačke tihe in elegantne.

Zaužita količina tekočine

Psi naj bi dnevno zaužili 30 ml vode na kilogram telesne teže. Mačke v primerjavi s psi spijejo manj vode. Priporoča se zaužitje med 1,5 dl in 3 dl tekočine dnevno.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Darja Polajžer

Viri:

dogtime.com

www.hillspet.com

petsittingalgarve.com