Pomagajte svojemu kužku z akupunkturo

989

Akupunktura ali zhen jiu je tradicionalna kitajska metoda zdravljenja, ki temelji na zabadanju iglic v akupunkturne točke. Metoda velja za enega najstarejših načinov zdravljenja, najstarejši učbeniki akupunkture so stari dobrih 2000 let, akupunktura pa v celoti sloni na njih. Začetki tega tradicionalnega zdravljenja segajo v 5. tisočletje pred našim štetjem, za začetnika velja kitajski cesar Huang Tij, v Evropi in v zahodnem svetu pa se je začela uveljavljati v 17. stoletju.

Kako deluje akupunktura?

Še danes ni povsem raziskano, na kakšen način akupunkturni postopki dejansko delujejo, je pa dokazano, da akupunktura učinkuje. Akupunktura izhaja iz obstoja tako imenovanih meridianov, ki so medsebojno povezane energetske poti, po katerih se pretakata energiji jin in jang. Če smo se še do nedavnega k alternativni medicini zatekali le ljudje, pa danes vse pogosteje k veterinarjem, ki se ukvarjajo tudi z umetnostjo akupunkture, vozimo tudi svoje pasje prijatelje. Uradna veterinarska medicina tako kot uradna medicina včasih odpove in takrat je čas, da začnemo razmišljati širše.

V veterinarski medicini z akupunkturo najprej zdravili konje

Za očeta živalske akupunkture velja Shun Yang, ki je živel v 6. stoletju pred našim štetjem, metoda pa se je najprej uporabljala za zdravljenje najrazličnejših težav konj. Nekatere sodobne tehnike namesto igel uporabljajo tudi masažo ter hladnejše ali toplejše laserje za stimulacijo akupunkturnih točk. Osrednja ideja akupunkture, najsi gre za vas ali vašega psa, je ravnovesje. Stara kitajska medicina uči, da je vsaka bolezen posledica porušenega ravnovesja vitalnih energij v telesu, akupunktura pa to ravnovesje ponovno vzpostavlja in omogoča telesu, da se pozdravi. Energija naj bi se po telesu gibala po točno določenih poteh, ki jih imenujemo meridiani. Akupunktura danes (kot že rečeno) ne velja več za nikakršno šarlatanstvo, saj je dokazano, da se električna aktivnost med živčnimi celicami med akupunkturnim zdravljenjem poviša, poleg tega se poviša tudi krvni obtok, znatno manj je mišičnih krčev itd. V ZDA, pa tudi v Evropi tako veterinarji lahko pridobijo uradno licenco in zdravljenje z akupunkturo prakticirajo v svojih ambulantah, navadno v kombinaciji s klasičnim zdravljenjem.

Katere bolezni pri psih lahko zdravimo z akupunkturo?

Največja prednost akupunkture, zaradi katere se zanjo odloča vse več lastnikov psov, je verjetno, da ne povzroča stranskih učinkov. Za uspešno se je izkazala pri zdravljenju mnogih kroničnih in akutnih stanj, pri zdravljenju obolenj mišic in okostja, pri težavah s hrbtenico in sklepi, pomaga tudi pri artritisu, pri paralizi ter pri degenerativnih obolenjih sklepov in vretenc. Četudi se akupunktura pri psih uporablja predvsem pri boleznih mišic in kosti, pa blagodejno deluje ali celo odpravi tudi kup drugih bolezni. Tako pomaga odpravljati alergije, prebavne motnje, reproduktivne težave, kožne bolezni, inkontinenco, kardiovaskularne motnje, kronične respiratorne bolezni (npr. astmo, rinitis, bronhitis), pomaga pri izgubi sluha in celo pri nevroloških motnjah. Poleg tega se je za uspešno izkazala tudi pri zdravljenju kronične odpovedi ledvic ter celo pri zdravljenju anksioznosti in depresije pri naših ljubljenčkih.

Na kaj moramo biti pozorni?

Akupunkturno zdravljenje je navadno del večje slike, saj se uporablja hkrati z običajnimi zdravljenji in zdravili. Psi generalno gledano akupunkturo zelo dobro prenašajo, opravlja se, tako kot pri ljudeh, pri polni zavesti, za naše štirinožce pa zabadanje iglic ni boleče. Največja nevarnost pri tej vrsti zdravljenja je pravzaprav možnost postavitve napačne diagnoze. Najbolj se lahko tako zanesete na veterinarja, ki sta mu blizu tako klasična kot ta alternativna kitajska medicina, tudi pri nas jih že najdete. Dokazano je, da v nekaterih primerih akupunktura lahko poveča učinkovitost delovanja antibiotikov, prav tako lahko včasih nadomesti analgetike. Pri izbiri zdravilca se torej odločite za nekoga, ki ima veliko izkušenj, saj se boste na tak način praktično izognili kakršnemu koli tveganju, vseskozi pa bodite seveda v stiku tudi z izbranim veterinarjem.

Lina Zalaznik

Vira: petmd.com in
dogtime.com