Psi v službi

Psi niso le človekovi najboljši prijatelji, čuvaji in pomočniki pri delu, temveč so od zgodnjega srednjega veka tudi na “uradni dolžnosti”, ko so v mestih in vaseh zbirali denar za vzdrževanje krvosledcev, katere so javni stražniki nato uporabili za izsleditev izobčencev in zločincev. Na evropskih tleh, predvsem v Avstriji, Nemčiji, Franciji in na Madžarskem, so psi postali policijski spremljevalci že okoli leta 1850, najprej so sodelovali pri nočni straži. Do konca 19. stoletja so se v službi policije najpogosteje znašli belgijski ovčarji, nemški bokserji, dobermani in airedalski terierji.

Reševalni in policijski psi

Službeni psi imajo tako najrazličnejše naloge, policistom tako pomagajo vzdrževati javni red in mir ter pomagajo pri zadrževanju osumljencev kaznivih dejanj. Za izsleditev osumljencev ali iskanje pogrešanih oseb so v veliko pomoč reševalni in iskalni psi, t. i. iskalni psi pa so zadolženi tudi za iskanje prepovedanih snovi (npr. mamila), za iskanje eksplozivnih sredstev in iskanje človeških trupel (naj tu omenimo, da je voh nekaterih psov tako dober, da najdejo tudi trupla v tekoči vodi, kar je impresivno).

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
McGreevy, Paul in Elizabeth Ginis: Psi. Izvor in značilnosti več kot 160 pasem z vsega sveta