Psi krvodajalci

pasji-krvodajalciŽivljenje s psom prinaša ogromno lepih, zabavnih in pestrih dogodivščin. Žal pa se moramo skrbniki psov soočati tudi s pravočasnim prepoznavanjem bolezni in poznavanjem hitrih in pravilnih ukrepov. V primeru večjih krvavitev se lahko zgodi, da naš štirinožni prijatelj potrebuje transfuzijo krvi psa krvodajalca. Ker lahko ta psu reši življenje, so psi krvodajalci izjemnega pomena.

Je moj pes lahko krvodajalec?

Psi krvodajalci morajo biti zdravi kužki, ki so redno cepljeni proti steklini in kužnim boleznim. Kuža mora biti star vsaj eno leto in ne več kot osem, ter tehtati vsaj 18 kilogramov. Redno mora dobivati sredstva proti notranjim in zunanjim parazitom. Posebej zaželeno je, da so psi krvodajalci kastrirani oziroma samičke sterilizirane. Vaš štirinožni prijatelj pa ni primeren za krvodajalca, če je v preteklosti prebolel katero izmed klopnih bolezni.

Krvne skupine

Tako kot pri ljudeh, tudi pri psih obstajajo različne krvne skupine. Idealno je, če kuža, ki potrebuje transfuzijo, le-to prejme od psa z isto krvno skupino. Vendar pa je teh pri psih precej več kot pri ljudeh, zato je ključni dejavnik to, ali gre za psa z negativno ali pozitivno krvno skupino, kar zadostuje za kompatibilnost krvodajalca s prejemnikovo skupino.

Koliko krvi in kako pogosto? 

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Enja Zagoršek

Objavljeno v triindvajseti številki revije Kužek