Kako vemo katerega spola so pravkar skoteni pasji mladički?

kako-dolociti-spol-mladickaFizične razlike med komaj skotenimi pasjimi mladički ženskega ali moškega spola so zelo majhne, tako majhne, da jih brez ustreznega poznavanja pasje fiziognomije ni enostavno prepoznati. Zelo težko je torej reči ali je majhen, prikupen, komaj rojeni psiček samček ali samička. Tudi razlike v telesni velikosti med samci in samicami, ki jih lahko opazimo v odrasli dobi, so pri pasjih mladičkih pravzaprav neprepoznavno minimalne. Čisto vsi mladički so sprva zelo majhni in prikupni, katerega spola so pa ne moremo ugotoviti brez natančnega pregleda. Čeprav se številni rejci zavedajo, da bodoči lastniki najpogosteje povprašujejo po mladičku točno določenega spola, bodisi zaradi preteklih izkušenj, bodisi zaradi drugih prepričanj in razlogov, se v praksi predvsem tisti, ki imajo prvo leglo, znajdejo v dilemi kako zanesljivo in čim bolj zgodaj ugotoviti spol mladičkov.

Način uriniranja, ki ga sicer splošno poznamo kot značilen pokazatelj spola pri psih, torej uriniranje čepe pri psičkah in dvigovanje tace pri samčkih je tako zgodaj povsem nezanesljiv pokazatelj. Dejstvo je, da čisto vsi mladički vsaj nekje tja do starosti dveh mesecev urinirajo čepe. Lahko se seveda zgodi, da posamezni samčki tudi kasneje še ne razvijejo standardnih navad uriniranja z dvigovanjem tačke in lahko to traja tudi do starosti šestega meseca. Ne glede na spol lahko torej tudi samčki urinirajo čepe ali pa tudi obratno, nekatere samičke zlahka prevzamejo navado dvigovanja tačke, ki jo v večini primerov ohranijo tudi do četrtega meseca starosti, nato pa jo počasi za vedno opustijo, v redkih primerih pa ohranijo tudi v odraslosti. Če bi torej želeli iz vedenja ob uriniranju razbrati katerega spola je kuža, bi se pošteno načakali, seveda pa bi se v tem času razvili tudi drugi fizični znaki, po katerih bi lahko prepoznali spol.

Pri določanju spola pravkar skotenega pasjega mladička se torej ne moremo zanašati na vedenjske ali vidne fizične razlike, temveč zahteva ta postopek nekoliko podrobnejši vpogled v telesce mladička. Pri tem je potrebno biti zelo previden in potrpežljiv.

Mladička je v prvih dnevih in tednih zelo težko natančno pogledati, zato ker je drobcen, ranljiv in potrebuje toploto matere in sorojencev. Če se že lotite pregledovanja, se dotikajte psička vedno s toplo brisačo, raje kot z golo roko in ga nikakor ne odtujite od mame za več kot nekaj minut. Bodite zelo potrpežljivi in se v prvih štirih tednih po kotitvi raje izogibajte pretiranemu dotikanju mladičkov, saj lahko vsako odtujevanje mladička od matere zanj predstavlja močan stres. Travme novorojenih pasjih mladičkov pa lahko pustijo trajne posledice na vedenju psa skozi vse življenje. Ko se torej lotite pregledovanja mladička, to opravite skrbno in nežno, a kar se da hitro.

Kako torej zanesljivo prepoznati spol pasjih mladičkov v leglu?

Najbolj zanesljivo lahko spol mladička ugotovimo z opazovanjem in pregledom trebuščka ter zadnjega dela telesa pri pasjem mladičku. Podrobno si oglejte predel tik pod repom in bodite pozorni na krožne izboklinice na trebuščkih mladičkov. Pri novorojenem samčku boste lahko opazili dve točki, pri novorojeni samički pa le eno točko. Ljudje se pogosto sprašujejo kje je pasji popek. Na mestu, kjer je bila pritrjena popkovina se koža mladičku zelo hitro zaceli, sled pa tudi zelo hitro izgine, zato popka pri odraslem psu ne boste našli, pri mladičku pa je še viden – to je ta izboklinica, ki jo opazite pri samički in pri samčku in se nahaja tik pod rebri. Malo pod to izboklinico boste pri samčku našli še eno, iz katere se bo kasneje razvil penis.

Pri samički lahko pri pregledu zadnjega dela telesca najdete dve odprtini. Prva, tik pod repom, je seveda anus, druga, bolj ovalne oblike, pa je vulva, ki se nahaja skoraj točno med zadnjimi nogami.

Ponovimo: samčki imajo na trebuščku dve izboklinici (popek in zametek penisa), na zadnjem delu telesa pa samo eno odprtino (anus), medtem ko imajo samičke na trebuhu eno samo izboklinico (popek), na zadnjem telesu pa dve (anus in vulvo).

 

Maja Kalaš

Vir: dogster.com

1 komentar

  1. Glede načina uriniranja pri pasjih samčkih se ne bi ravno strinjal z zgoraj opisanim. Imamo namreč 3 letnega beagla, ki je do enega leta uriniral izključno čepe – z nazaj iztegnjenimi zadnjimi tačkami in ravnim hrbtom (kot da bi hotel delati sklece) v nasprotju z načinom opravljanja velike potrebe, ko zadnje tačke in hrbet hrbet pokrči. Vendar še vedno urinira čepe (na trati), ko ga tišči in urinira večje količine, tačko pa dviguje le na sprehodu, ko spušča manjše količine urina in se “podpisuje” oz. označuje ob razne drogove, grmičke… Sosedova, nekoliko starejša psička (aljaški malamut) pa urinira čepe, s pokrčenimi zadnjimi tačkami in vzravnanim hrbtom – torej razlika med samci in samicami pri uriniranju tudi v čepečem položaju!

Comments are closed.