Psi in čokolada

psi-in-čokoladaČeprav je čokolada za nekatere izmed nas najljubša dnevna pregreha in čeprav je temna čokolada za ljudi celo zelo zdrava, pa to za naše kužke ne velja. Vendar jo imajo prav tako radi kot mi in se je včasih prav težko upreti velikim pasjim očem, ki lačno strmijo v naš košček kakavove sladice. Marsikdo od nas si ne more pomagati, da ne bi psu odlomil majhnega koščka ter mu ga dal v zameno za ‘sedi’, ‘prostor’ ali ‘daj tačko’. Kaj v čokoladi je dejansko strupeno za pse in v kakšnih količinah?

Komponenta čokolade, ki je za pse strupena je teobromin. To je sestavina, ki jo najdemo v rastlini kakavovec in posledično v izdelkih iz te rastline- kakavu in čokoladi. Po strukturi je podobna kofeinu in ima na metabolizem podoben, vendar nekoliko manj drastičen učinek. Ljudje teobromin presnavljamo dosti hitreje kot psi, zato za nas, razen v ogromnih količinah, ni strupen. Čokolada je prav tako zelo toksična za mačke, vendar pa le-te v nasprotju z našimi pasjimi prijatelji niso sladkosnede in čokolade ponavadi ne marajo, tako pa je tveganje za zastrupitev s čokolado pri njih izjemno majhno.

Količina teobromina v čokoladi je odvisna od vrste čokolade. Bela čokolada ga vsebuje izjemno malo, zato je za pse najmanj strupena. Nekoliko več teobromina vsebuje mlečna čokolada, največ pa temna, grenka čokolada z visokim deležem kakava ter kakav sam.

Učinki čokolade na psa so odvisni tudi od velikosti psa in količine zaužite čokolade. Velik pes lahko brez negativnih posledic poje več čokolade kot manjši pes. Majhen košček mlečne čokolade vsakih nekaj dni psu ne bo škodil, vendar pa moramo takoj ukrepati, če vidimo, da je pes pojedel veliko količino čokolade, še posebej temne. Psa moramo po takem dogodku pobližje opazovati, nadzirati njegovo obnašanje in se posvetovati z našim veterinarjem, ki nam bo v tveganih primerih svetoval izzivanje bruhanja pri psu ali pa kar obisk v ambulanti. Po večji količini zaužite čokolade je zelo verjetno, da bo imel pes težave s prebavo- pride lahko do driske ali bruhanja, če pa se pojavijo simptomi, kot so tresavica, hiperaktivnost, neenakomeren srčni utrip in podobno, psa takoj odpeljemo k veterinarju.

Da se takim pripetljajem izognemo, moramo zelo paziti, da kuža ne bo iznajdljivo prišel do naše zaloge čokolade. Najboljše je, da jo v shrambi ali kuhinji postavimo na čim težje dosegljivo mesto. Tako se bomo izognili nepotrebnim skrbem za zdravje našega kužka.

Marsikateri lastnik psa ob omembi toksičnosti čokolade zmajuje z glavo in si misli, da je to le urbani mit. Veliko je psov, ki radi jejo čokolado in niso nikoli izkusili kakšnih negativnih posledic ali zgoraj naštetih simptomov. Če ima naš kuža res noro rad čokolado, mu lahko brez večjih skrbi ponudimo majhen košček bele ali mlečne čokolade, vendar pa dandanes poznamo toliko različnih priboljškov, ki so za pse bolj zdravi, med njimi tudi posebno pasjo čokolado, da nam tega res ni treba početi.

Viri: petmd.com

Andreja Fegeš