Prvo kopanje psa: Kako premagati pasji strah pred kopanjem

6437

Ne glede na to ali gre za kopanje psa ali mačke, je prvo in najbolj pomembno dejstvo, da je potrebno na kopanje žival navaditi že zelo zgodaj, torej v obdobju mladička.

Osnove kopanja vsekakor lahko primerjamo z osnovami kopanja pri dojenčku: s kopanjem začnemo praktično takoj, z vodo ga spoznamo strpno, počasi in previdno, uporabljamo le skrbno izbrana, neagresivna negovalna sredstva, pazimo pa tudi na primerno temperature vode in to opravilo vselej povežemo z igro.

Pred prvim kopanjem psa si v mislih pripravite natančno strategijo, kako bo kopanje potekalo, saj je izjemnega pomena, da se žival znebi neutemeljenega strahu pred vodo oziroma da do slednjega sploh ne pride.  

Bistvenega pomena so igrače.

Z igračami, s katerimi se boste s svojim psom igrali v kopalnici, psa spoznajte že nekaj dni pred prvim kopanjem. To je namreč pomemben element, zaradi katerega se bo vaš psiček že pred prvim srečanjem z vodo ustrezno privadil tako na sam prostor, kakor tudi na dejstvo, da ga v prostoru čaka prijetna in zabavna dejavnost. S to prvo lekcijo boste vašega psa naučili, da je kopalnica prijeten prostor.

Temperatura vode

Psi in mačke so zelo občutljivi na toplo in mrzlo. Upoštevajte, da je to prvi stik z vodo, zato je ključnega pomena, da temperatura ob prvem stiku živali ne povzroči neugodja.

Voda naj bo mlačna, nekje okoli 37 stopinj Celzija, kar najbolj blizu telesni temperaturi psa. Če je voda prevroča ali premrzla, to lahko predstavlja šok, ki ga žival poveže s strahom in neprijetnim doživetjem ob prvem stiku z vodo.

Nedrseča podlaga

Nepogrešljiv pripomoček je nedrseča podlaga, saj občutek keramike, ki drsi  pod tačkami, za psa nikakor ni prijeten in ga lahko navdaja s strahom. Občutek varnosti in stabilnosti je za mladega psa, ki se naenkrat znajde v “velikem bazenu vode” zelo pomemben element, zaradi katerega bo prva izkušnja bistveno manj travmatična.

Mehurčki, mehurčki…

Izbira pravega pasjega šampona, brez solz in draženja kože, z velikim številom zabavnih mehurčkov in nežnim, prijetnim, čim bolj nevtralnim vonjem (ne pozabite, da imajo psi veliko bolj izostren voh od ljudi, zato jim lahko zelo močni vonji pripravkov za pasje kopeli pravzaprav zelo “smrdijo” in neprijetno dražijo njihove smrčke še dolgo po kopanju), je zelo pomembna. Na voljo je velika izbira komercialnih pasjih šamponov, lahko pa se odločite tudi za uporabo doma pripravljenih, naravnih pasjih šamponov.

Vzemite si čas

Doživetje kopanja mora biti za psa umirjeno, zabavno, prijetno, veselo druženje z lastnikom, ob katerem se bo kuža počutil ljubljeno, sproščeno, varno in prijetno.

Kopanja se zato nikoli ne lotevajte takrat, ko ste v časovni stiski in se vam mudi. Dovolite vašemu psu da se igra, da se zabava in uživa v kopeli, ki ste mu jo skrbno pripravili.

Potrudite pa se tudi, da sicer zabavno pasje kopanje hkrati služi svojemu osnovnemu namenu in psa temeljito očistite. Posebno pozornost namenite tudi končnemu izpiranju pasjega šampona s kože in dlake, da preprečite morebitne alergične reakcije. Zlasti dobro sperite občutljive predele kože, torej pod pazduhami, med prsti ter okoli oči in ušes.

Sušenje

Psi niso radi mokri, zato je priporočljivo, da po kopanju psa temeljito posušite. V toplih poletnih dneh zadostuje, da uporabite mehko brisačo s katero psa temeljito zbrišete, v zimskih mesecih pa si lahko pomagate z uporabo sušilnika za lase.

Tudi pred prvo uporabo sušilnika za lase je priporočljivo, da psička z napravo predhodno seznanite. Na primer med sušenjem svojih las lahko psa večkrat povabite k sebi in mu predstavite to čudežno napravo, naj se ji približa, jo povoha. Pokažite mu pihanje toplega zraka sprva na najnižjih obratih in bolj od daleč, kasneje stopnjujte pihanje, kot da bi ga želeli osušiti. Pes mora pred prvo uporabo sušilca dobro poznati njegovo delovanje in se ga ne sme prestrašiti.

Po kopeli, seveda lahko že tudi med kopanjem, nikakor ne pozabite na pohvale in zdrave, naravne priboljške, saj si vaš lepotec za sodelovanje v postopku pošteno zasluži nagrado in spodbudo, ki bo potencirala pozitivno izkušnjo in s tem veselje ob pričakovanju naslednjega kopanja.

Postopek prvega kopanja nato v celoti ponovite tudi pri drugem, tretjem in morda še kakšnem od naslednjih kopanj, saj tudi privajanje na kopanje psa v osnovi temelji na metodah vzgoje in šolanja. Več ponovitev je potrebnih, da pes tehniko dokončno osvoji, da si takšno opravilo tudi zapomni in ga lahko sprejme kot svojo običajno, prijetno dejavnost.

Strah pred vodo je v osnovi predvsem strah pred neznanim. Od vas in vašega pristopa pa je odvisno, kako rad bo imel vaš štirinožni prijatelj kopanje in kakšen bo njegov odnos do vode nasploh.


Maja Kalaš

Vir: www.petmd.com/dog/grooming/evr_multi_bath_time_fun

 

narocite-se-na-revijo-kuzek