Prehrana za optimalno telesno težo

Skrbnike pogosto zanima, kako naj izboljšajo splošno zdravje ter zagotovijo optimalno težo svojega psa. Za izgubo telesne teže obstaja mnogo vzrokov, včasih k tej pripomore kombinacija več dejavnikov. Najpomembnejše je, da identificiramo pravi vzrok ter se posvetujemo z veterinarjem, če je vzrok zdravstvene narave. Vsako izrazito izgubo telesne teže je treba nemudoma raziskati, saj je lahko posledica bolezni.

Če poznate optimalno zdravo težo vašega psa, boste v prihodnosti enostavneje prepoznali morebitne bolezenske simptome, zato vam priporočamo, da psa redno tehtate in si njegovo težo zapisujete. Obstajajo številni razlogi, ki pripomorejo k izgubi telesne teže, zato ne moremo našteti vseh, bomo pa opisali najpogostejše.

Izguba teka

Vsaka zdravstvena ali vedenjska motnja, katere posledica je dolgotrajna izguba teka, povzroči izgubo telesne teže, saj je poraba energije večja od kaloričnega vnosa. Posvetujte se z veterinarjem, ki naj vam razloži morebitne vzroke za izgubo teka. Za psa brez teka priporočamo energijsko koncentrirano hrano, po možnosti z visokim deležem svežega piščančjega mesa za boljši okus.

Reakcije na hrano

Številni psi so alergični na hrano ali pa ne prenesejo določenih sestavin. To je pogost vzrok za slabo fizično stanje in končno tudi hujšanje, saj metabolizem psa težje (ali v resnih primerih sploh ne) presnovi snov, na katero je občutljiv. Sestavino, ki je pes ne prenese, izločite iz njegove prehrane in jo nadomestite z lahko prebavljivo snovjo, ki jo bo njegov metabolizem z lahkoto presnovil.

Metabolični stres

Metabolični stres je lahko posledica bolezni, kirurškega posega, fizične poškodbe, podhranjenosti, naporne fizične aktivnosti, ekstremnih okoljskih in klimatskih sprememb, nosečnosti in laktacije (zlasti pri psicah z velikimi legli), kroničnega strahu, hiperaktivnosti in raznih vedenjskih motenj. V primeru metaboličnega stresa telo za ohranjanje telesne temperature in opravljanje funkcij porabi več energije kot navadno. Za živali, ki okrevajo po bolezni ali operaciji, ter za živali med pozno nosečnostjo ali laktacijo je najprimernejša energijsko koncentrirana hrana.

Presnovna bolezen

Če sumite, da ima vaš pes presnovno bolezen, se morate posvetovati z veterinarjem. Poleg izgube telesne teže pes pri presnovni bolezni trpi še za drugimi simptomi. Mednje spadajo mrko in depresivno obnašanje, bruhanje in kronična driska. Med presnovne bolezni spadata nepopolna absorpcija hranil v črevesju ter zmanjšano delovanje trebušne slinavke.

Paraziti

Črevesni črvi so pogost vzrok za hujšanje. Zlasti pri brejih psicah, psičkih in psih z oslabljenim imunskim sistemom je pomembno, da jih redno odpravljate. Zaradi zunanjih parazitov (kot so bolhe) je lahko pes v slabem fizičnem stanju, saj se mora njegovo telo neprestano braniti pred njimi in dela močneje kot po navadi.

Okužbe

Bakterijske in virusne okužbe so najpogostejši povzročitelj izgube telesne teže pri psih, saj pogosto povzročajo bruhanje in drisko, obenem pa porušijo ravnotežje elektrolitov v telesu. Imunski sistem se trudi, da bi premagal okužbo, antibakterijska terapija pa neredko poruši zdravo črevesno floro. Za pse z bakterijskimi in virusnimi okužbami priporočamo prebiotike, ki pospešujejo rast koristnih in preprečujejo rast patogenih bakterij. Ravno tako so koristni nukleotidi, ki imajo pozitiven učinek na imunski sistem in pomagajo pri hitrejšem celičnem odzivu na zunanjo grožnjo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Objavljeno v deseti številki revije Kužek