Prednosti skupinske vadbe za kužke in njihove lastnike

Zaradi hitrega tempa življenja in veliko obveznosti imamo ljudje vse manj prostega časa, ki ga lahko namenimo svojim aktivnostim, ki jih radi počnemo. Pogosto se nam dogaja, da v tistih nekaj urah, ki nam jih ostane po delovniku, preprosto ne moremo postoriti vse, kar bi želeli. Lastniki psov so se zaradi prenatrpanega urnika pogosto primorani odpovedati marsikateri uri popoldanske rekreacije, saj prosti čas posvetijo svojemu kosmatinčku, preostanek dneva pa družini ali drugim obveznostim. Veliko lastnikov ima tudi občutek, da z vsakodnevnim sprehajanjem psa poskrbijo za zadostno količino gibanja. Na drugi strani pa imamo tudi vedno več primerov, ko imajo psi premalo aktivne in prekratke sprehode. Vse to pa vodi do enakega rezultata – slabega zdravstvenega stanja kužka ali njegovega lastnika zaradi pomanjkanja gibanja.

Ljudje pa imamo, poleg pomanjkanja časa, pogosto še drugo težavo – premalo motivacije za gibanje. Odlična rešitev so skupinski treningi na prostem, ki prinašajo pozitivne učinke tako za ljudi kot njihove pse. Na slovenskem trgu je že kar nekaj ponudnikov tovrstnih vadb. Po večini je vadba organizirana na neobleganih terenih, skupino pa vodita športni in pasji trener.

Zakaj telovaditi v skupini?

1. Motivacija

Ko ste obkroženi z ljudmi, ki poleg vas prav tako telovadijo, hitreje presežete svoje meje zmogljivosti.

2. Podpora

Tako trener kot drugi udeleženci vadbe vas spodbujajo pri posameznih vajah.

3. Zabava

Vadba v prijetni družbi je tudi zabavna.

4. Večja koncentracija

Ko trener nadzoruje vašo izvedbo vaj, nimate časa, da bi z mislimi odtavali drugam.

5. Raznolikost

Ko trenirate z izkušenim trenerjem, se vaš trening spreminja na podlagi vašega napredka, prav tako se na vsakem treningu srečujete z novimi vajami.

6. Povezanost

Vadeči se v skupini povežejo in zbližajo, sklenejo pa se tudi nova prijateljstva.

7. Aktivno preživeti čas s kužkom

S tako obliko rekreacije boste poskrbeli za svoje in kužkovo zdravje, hkrati pa bosta tako skupaj preživela kakovostni prosti čas.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Sokač

Objavljeno v dvanajsti številki revije Kužek