Portugalski vodni pes

2419

Zgodovina

Portugalski vodni pes je nastal iz psov, ki jih portugalski ribiči že stoletja uporabljajo za priganjanje rib v mreže, vleko ribiškega orodja iz morja in prenašanje sporočil iz čolna na čoln. Njegov prednik je najverjetneje nemški koder (pudelj).

Portugalski vodni pes, v originalu poznan, kot »cao de Agua« je bil član prve posadke, ki je potovala iz Portugalske, na obale Novofundlandije v Severni Ameriki. V začetku 20. stoletja, ko je ribolov postal moderniziran, je pasma skoraj izginila. Rešil jo je bogati ljubitelj psov, Portugalec Vasco Bensuade.

Primeren za:

 • Izkušene skrbnike
 • Aktivne posameznike
 • Aktivne družine
 • Terapevtske pse
 • Delovne pse
 • Ljudi z alergijami

Na kratko o portugalskem vodnem psu:

 • Zelo aktiven
 • Prijazen
 • Ljubeč
 • Družaben
 • Dlaka mu minimalno izpada

Videz

Po izgledu je portugalski vodni pes, srednje velik pes. Je skladno, športno grajen. Ima močno telo in glavo. V višino doseže od 43 cm do 57 cm. Tehta od 16 kg do 25 kg. Življenjska doba je do 14 let.

Dlaka portugalskega vodnega psa je lahko valovita ali skodrana. Valovita dlaka je običajno mehka in sijoča. Kodrasta dlaka je brez sijaja in je malo krajša. Podlanke nima. Dlaka mu skoraj ne izpada. Barva dlake je črna, bela ali rjava. Lahko je enobarvna ali dvobarvna.

Temperament

Portugalski vodni pes je po naravi zelo vesel pes. Ima veliko energije in je zelo zabaven. Je zelo inteligenten, zato potrebuje skrbnika, ki je dosleden, odločen in prijazen. Hitro se naveže na skrbnika in mu svoja čustva nenehno izkazuje. Večino časa tako, da igra klovna.

Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je najprej zadržan, nato prijazen. Do drugih živali je prijazen in se z njimi dobro razume. Ne laja veliko. Vseeno je dober čuvaj. Portugalski vodni pes je zelo aktiven in ima visok prag bolečine. Pomembno je, da mu med igro in drugimi aktivnostmi, vi postavite mejo. V nasprotnem primeru se lahko izčrpa in poškoduje.

Potrebuje zgodnjo socializacijo in dosledno vzgojo. Če se mu ne posvečamo dovolj, je lahko trmast in neposlušen. Je zelo družaben in ne mara samote. Ne puščajte ga predolgo samega. Lahko postane destruktiven in dominanten. Posvetite mu veliko svojega prostega časa. Potrebuje aktivnosti, ki mu zaposlijo telo in um. Je odličen športnik. Blesti v agilitiju, plavanju, teku, pasjem frizbiju, igrah z žogo, sledenju, treningu poslušnosti in učenju ter izvajanju novih trikov.

Zdravje in nega

Načeloma je portugalski vodni pes zdrava pasma. Obstaja nekaj zdravstvenih težav, ki ga lahko pestijo. To so kožne alergije, prebavne bolezni, epilepsija, rak in anoreksija. Pri hranjenju bodite dosledni. Ponudite mu več manjših obrokov na dan.

Nega dlake portugalskega vodnega psa potrebuje nekoliko več pozornosti. Pomembno je, da ga vsaj tri do štiri krat na teden pokrtačite. Dlako mu lahko v toplejših mesecih pristrižete. Če je potrebno, mu krajšajte nohte. Redno mu pregledujte ušesa in umivajte zobe.

Posebne zahteve

Ob veliki vročini, je portugalskemu vodnemu psu potrebno nuditi prostor, kjer se lahko hladi. Raje živi v hladnejši klimi. Portugalski vodni pes zelo rad grize predmete. Nudite mu dovolj žvečljivih igrač. V nasprotnem primeru bo morda zgrizel kaj vam ljubega.

Deja Drobne

Viri: – www.vetstreet.com