Poročilo z 20. IRO Svetovnega prvenstva reševalnih psov

1144

WC-slovenska-ekipaNa Goriškem se je konec septembra zaključilo 20. IRO Svetovno prvenstvo reševalnih psov, ki so se s svojimi vodniki kar pet dni potegovali za najvišja mesta v 3 disciplinah: iskanju pogrešanih v naravi, iskanju zasutega izpod ruševin ter na sledi. Udeležence iz 22 držav je večji del tekmovanja spremljalo skorajda pravo poletno vreme, tekmovalnosti pa je na tekmovanju, kjer se enkrat letno srečajo najboljši vodniki na svetu, seveda prisostvovalo tudi prijateljsko druženje. Vsak tekmovalec se je na tekmovanju preizkusil dvakrat, in sicer v iskanju oziroma sledi ter na poslušnosti in ovirah. Svetovnega prvenstva se je udeležilo tudi 12 tekmovalcev iz Slovenije, med njimi Andrej Žunič s psom Haronom, lanskoletnim svetovnim prvakom v iskanju izpod ruševin.

WC-iskanje-v-naravi-1Po štirih tekmovalnih dneh, ki so potekali na Lokvah, Banjščicah in seveda v Novi Gorici, so bili zadnji dan tekmovanja končno znani zmagovalci letošnjega prvenstva. Zmagovalka na sledi je postala Iva Lžičařová s psičko Chira od Řeky Labe iz Češke, v gozdu se je najbolje odrezala Petra Grothe s psom Amazing Ostara V. Hagar`s Vuur iz Nizozemske, na ruševini pa je slavila Sina Bosch s psom Flipom iz Nemčije.

Odlično so se odrezali tudi slovenski tekmovalci. Najvišje se je zavihtel Borut Modic (KVRPP) z zlatim prinašalcem Ray of Light, ki je v iskanju pogrešanih v naravi osvojil 2. mesto. Andrej Žunič (KVRPK) je z nemškim kratkodlakim ptičarjem Haronom že drugič zapored stal na stopničkah, tokrat na odličnem 3. mestu. Vrhunskih uvrstitev so se veselili tudi Tinkara Bezovšek (ERPS) na 4. mestu, Nevenka Štor (ERPS) na 7. mestu in Roman Starman (DRP Burja) na 10. mestu. Vsi našteti so se s svojimi psi udeležili preizkušnje v naravi.

Za nami je torej največje letošnje kinološko tekmovanje pri nas, človekovi najboljši prijatelji pa so na zaključni slovesnosti na novogoriškem stadionu že dvignili nosove proti Danski, gostiteljici 21. IRO Svetovnega prvenstva reševalnih psov. Do tedaj pa bodo trdo delali tako za rezultate na največjih tekmovanjih, kot za pomoč v resničnih iskalnih akcijah.

WC-ruševinaWC-Borut-Modic-med-poslusnostjoWC-iskanje-v-naravi

Simona Potočar