Pomagajte seniorčkom prebroditi to zimo

Jesen se je poslovila in zima že kaže svoje zobe. Mraz reže prav do kosti. Prihaja sezona prehladov, boleči sklepi in kolki, težko vstajanje, nagaja prebava, ozebline ter druge poškodbe… To so problemi, ki pogosto pestijo starejše ljudi in to so tudi problemi naših seniorčkov. Ne podcenjujte zimskega časa! Pomagajte kužkom, da bodo s čim manj težavami prebrodili to zimo.

Omejite čas sprehodov

Hladne zimske temperature niso prav nič prijazne do seniorčkov. Ne zanašajte se na zimsko dlako vaših psov, kajti kljub dlaki lahko kužka zebe. Ko ste zunaj, naj bo kuža ves čas aktiven in po potrebi omejite čas sprehodov ter zmanjšate čas, ki ga preživi na prostem. Tako bo kužku toplo, sklepi in mišice pa ne bodo postale trde in boleče. Namesto dolgih sprehodov, raje vašega seniorčka peljite ven večkrat za krajši čas. Nikoli v mrazu in ko zmrzuje ne pustite psa zunaj ali v avtu daljši čas. Kadar se temperature spustijo pod ledišče, pes pa leži zunaj na mrazu in ni primerno zaščiten, lahko pride do podhladitve. Vsak pes je drugačen in ima različno stopnjo tolerance na mraz, zato opazujte svojega seniorčka in pravočasno ukrepajte.

Potrebna bo primerna zunanja zaščita

Hladno zimsko vreme lahko še dodatno prizadene sklepe starejših kužkov. Veliko kosmatincev dneve preživlja v notranjih prostorih na toplem. Nato pa se odpravite na sprehod, ki je vsekakor potreben, vendar je za kužka to prevelik preskok iz toplega na mrzlo. Taka ponavljajoča dejanja pa kar kličejo po artritisu, ki lahko prizadene tako mlajše kot starejše kužke. Zato je priporočljivo, da kužka primerno opremite, preden se odpravite na sprehod. Glede na velikost, gostoto dlake psa in okolje kjer, živite izberete primerno zimsko opremo. Priporočljivi so plaščki, ki zaščitijo tudi trebušček in ne premočijo ter copatki, ki zaščitijo tačke pred mrazom in pomagajo, da kužku ne drsi. Če so poti po katerih se sprehajate soljene je še bolj pomembno, da zaščitite blazinice predenj pride do poškodb.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Kristina Kolarič

Viri:
iheartdogs.com
4knines.com