Poljski (field) španjel

Primeren za:

  • Družine z otroki.
  • Rekreativne lovce.
  • Lovce.
  • Aktivne posameznike.

Na kratko o poljskem španjelu:

  • Učljiv.
  • Igriv.
  • Aktiven.
  • Prilagodljiv.

Posebne zahteve:

  • Ni posebnih zahtev. Lahko se zgodi, da pretirano laja, zato je potrebna zgodnja socializacija.

Zgodovina

Poljski španjel izvira iz Anglije in je potomec angleškega koker španjela. Med predniki sta tudi angleški vodni španjel in suseški španjel. Prvotne lovske sposobnosti je pasma izgubila v 19. stoletju, ko so jo zaradi neodgovorne vzreje skoraj uničili. Prav zaradi tega je še danes zelo redka. V svoji osnovi je bila pasma nekoč večja in močnejša. Po letu 1923 je bil ustanovljen klub, ki si prizadeva ponovno vzrediti pasmo z nekdanjimi značilnostmi.

Videz

Po videzu pasma spominja na koker španjela. So srednje rasti s kompaktnim telesom. Njihov trup je bolj dolg kot velik, kar jim je nekoč omogočalo boljše oprezanje po grmičevjih (med lovom). Ušesa so dolga in ležeča ob glavi. V višino dosežejo med 40 in 47 cm. Tehtajo med 18 in 25 kg. Življenjska doba je med 10 in 13 let. Dlaka je svilnata, tanka ter vodoodporna. Barva dlake je običajno črna z belimi lisami na prsih. Pogosto je lahko dlaka tudi jetrno rjava, zlato rjava in bela z lisami.

Zdravje in nega

Potrebno je redno krtačenje. Prav tako je dlako potrebno redno krajšati. Priporočljivo je tudi tanjšanje dlake tam, kjer je pregosta – za ušesi, na vratu in nogah. Ker imajo poljski španjeli občutljivo kožo, jih ne kopajte pretirano, le takrat, ko je to res nujno. Načeloma gre za precej zdravo pasmo. Redko se lahko pojavijo nekatere zdravstvene težave: displazija kolkov, prirojena gluhost in težave s ščitnico. Pogostejše pa je vnetje ušes.

Temperament

Po naravi so poljski španjeli družinski psi, ki so ubogljivi, inteligentni, živahni, vzdržljivi, prijetni, zvesti in ljubeči. So tudi odlični lovci, saj imajo zelo izostren voh. Potrebno jih je dovolj zgodaj socializirati, saj lahko v nasprotnem primeru postanejo sramežljivi, plašni in pretirano lajajo. Kljub temu so zelo zvesti in navezani na svojega skrbnika. Prav tako se dobro razumejo z ostalimi živalmi. Zaradi svoje prijazne narave so ti psi še posebej primerni za družine z otroki, saj so vselej pripravljeni na druženje in igro. Vzgoja ni zahtevna, saj so po naravi bistri in učljivi. Potrebujejo veliko gibanja in izzivov. Načeloma obožujejo vodo in plavanje ter potrebujejo vsaj dva daljša sprehoda dnevno.

Drobne Deja

Viri:
www.akc.org
www.petguide.com