Pet vprašanj in odgovorov o pasjih ustih

149
  1. 1. Ali imajo psi ustnice?

Da, psi imajo ustnice, vendar so po obliki in funkciji drugačne od tistih, ki krasijo človeške obraze. Kljub navideznim razlikam med pasjimi in človeškimi ustnicami jim je skupno, da tako ustnice človeka kot psa tvorijo neprekinjen zaščitni krog okoli zunanjega pasu ust.

In kako se pasje ustnice imenujejo? Spodnja je preprosto spodnja ustnica, zgornja pa se imenuje lapa. Velikost in dolžina zgornje ustnice se razlikuje od pasme do pasme. Daljše lape imajo po navadi pasme, kot so mastif, bokser, angleški buldog, bloodhound. Glavna razlika med ustnicami psov in ljudi je v licih. Psi imajo manjša lica in daljšo čeljust. Pri ljudeh pa mišice na obrazu in ustnicah delujejo skupaj, kar zagotavlja, da vodo in hrano obdržimo v ustih. Pri psih to funkcijo opravljata jezik in nebo, vendar sta mnogo manj natančna, kot človeški obraz. To je tudi eden od razlogov, zakaj psom ob hranjenju vedno pade nekaj hrane ali vode iz ust.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Drobne Deja

Viri: