Pasji miti in resnice – ali psi pozimi res potrebujejo plaščke?

Zimski mraz že nekaj časa čutimo vsepovsod in zimska oblačila so postala obvezna oprema, brez katere ne prestopimo praga stanovanja. Ker smo zase in za ostale družinske člane iz omar izbrskali vse najtoplejše obleke, nas je zanimalo, ali tudi psi potrebujejo zimske plaščke? Nekateri gotovo, pa vsi potrebujejo pasja zimska oblačila ali je to le modna muha? Strinjamo se, da so naši kužki zelo ljubki v svojih puloverčkih, jaknah, bundicah in s stilsko dovršenimi kapucami, vendar pa pri oblačenju naših kosmatincev naletimo tudi na številne mite. Nekaj smo jih za vas preverili tudi mi.

  1. mit: Vsi psi morajo nositi plaščke ali bundice, da jih zaščitijo pred mrazom.

Resnica: Vsi psi v mrzlih zimskih mesecih ne potrebujejo dodatnih oblačil, ko uživajo na sprehodih in med drugimi aktivnostmi, vendar pa bodo za zaščito hvaležne manjše pasme, starejši psi, mladički in psički z različnimi zdravstvenimi težavami. Ko se odpravite na lov za pasjimi oblačili, poiščite takšna, ki ustrezno pokrivajo vrat in trebuh ter tako ščitijo pasje telesce pred mrazom od vratu do repka.

  1. mit: Vsi psi se lahko navadijo občutka oblačil na sebi.

Resnica: Nekaterim psom oblačila predstavljajo velik stres in jim je ob tem izredno neprijetno, zato jih raje ne silimo v razne pasje modne presežke. Če opazimo, da našega prijatelja res hudo zebe, ga počasi navajajmo na oblačilo, ki ga bo čim manj vezalo in bo res imelo le funkcionalno vlogo (ker iskreno, tista estetska je bolj namenjena nam, skrbnikom). Psička na oblačilo navajajmo postopoma, najprej naj kuža svoj plašček nosi v hiši, najprej za nekaj minut, nato ta čas povečujemo in se preselimo ven (da kužku notri ne bo prevroče). Če čez čas v obleki kuža še vedno kar otrpne ali pa se ne odziva na to, bomo idejo verjetno morali opustiti in psička ogreti na drug način.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir: