Otroški glas pri komuniciranju s psi?

735

Čeprav se včasih kdo norčuje iz uporabe otroškega glasu pri pogovoru s psom, nova študija dokazuje, da uporaba višjih tonov v komunikaciji s psom izboljšuje njegovo pozornost ter pomaga ljudem pri druženju ter vzpostavitvi odnosa s hišnimi ljubljenčki.

Raziskovalci so opravili serijo testov govora s 69 odraslimi psi, kjer so psički poslušali eno osebo z visokim, pojočim glasom. Uporabili so fraze, kot so »Kdo je priden kuža, greš na sprehod?«. Druga oseba je psa nagovorila z odraslim glasom, brez vsebine, povezane s psom (namesto tega so uporabili denimo poved: »Včeraj sem šel v kino.«). Med govorom so raziskovalci opazovali stopnjo pozornosti psov, nato pa so jih spodbudili, da se približajo tisti osebi, s katero se želijo igrati.

[members_only]

Sodelujoči so v drugem koraku zmešali otroški govor z nepovezano vsebino in odrasli govor s »pasjimi vsebinami«. S tem so želeli ugotoviti, ali je pse privlačila vsebina ali visoki čustveni toni govora. »Če s svojim psom že komunicirate po otroško, se lahko s to študijo prepričate, da s tem ni povsem nič narobe,« pravi Alex Benjamin, vodilna avtorica študije.

Ob koncu raziskave so strokovnjaki ugotovili, da so psi bolj navdušeno sodelovali s človekom, ki je govoril z višjim glasom in se nanašal na vsebino, povezano s psom. Da pritegnemo pasjo pozornost, je tako najbolje uporabiti oba mehanizma hkrati. Benjamin je o zaključku poudaril, da smo »pokazali, da so psi občutljivi na tovrstni govor in ga je koristno uporabiti, ko se prvič srečamo s psom, denimo s prijateljevim psom. Če otroški govor uporabljamo pri pogovoru s svojim psičkom, lahko to študijo uporabimo za dokaz, da nismo nori pasjeljubci.« K temu Benjamin dodaja še, da raziskava govori tudi o celoviti inteligenci naših štirinožnih prijateljev.

»Pri drugem eksperimentu niti vsebina niti intonacija glasu nista spodbudili želje psov po interakciji s človekom,« je dejala. »Menim, da je res zanimivo, kako lahko naši psi uporabijo tako akustične informacije kot informacije o vsebini, da razberejo, kaj jim želimo povedati.«

[/members_only]

Maša Pirnat

Vir:
www.huffpost.com