Oprema za pse

2255

Ene najbolj priljubljenih malih živali so prav gotovo psi. Veliko ljudi se odloči za te hišne ljubljenčke zaradi njihove zveste narave, sposobnosti učenja in vsega veselja, ki ga prinašajo svojim lastnikom. A preden si omislimo kužka, moramo poskrbeti za vso potrebno opremo za pse, ki bo naši mali živali omogočila udobno življenje.

Našemu psu moramo torej poleg velike mere ljubezni, potrpežljivosti in časa nuditi tudi ustrezno in kvalitetno opremo. Med opremo za pse uvrščamo raznolike izdelke, ki jih lahko razdelimo v naslednje splošne kategorije: hrana za pse, priboljški, šamponi, čiščenje zob, čiščenje ušes in oči, glavniki in krtače, nega tačk, higienski pripravki, ovratnice in povodci, posode za pse, igrače za pse, ležišča za pse, pa še kaj bi se lahko našlo. [members_only]

Eden najbolj bistvenih delov opreme za pse je zagotovo hrana. Glede na to, da je na tržišču na voljo veliko različnih vrst hrane in priboljškov za pse, se je med njimi kar težko odločiti. Ves čas moramo imeti v mislih, da našemu ljubljenčku zagotovimo uravnoteženo hrano, ki je prilagojena življenjskemu obdobju psa. Na voljo imamo hrano v pločevinkah ali pa suho hrano (briketi). Mladiči v svoji prehrani potrebujejo predvsem veliko beljakovin in kalcija, za starejše pse pa je primerna prehrana, prilagojena bolezenskih težavam, ki se lahko pojavijo s starostjo.

Nikakor ne smemo pozabiti tudi na opremo za nego psov. Redno česanje, krtačenje in kopanje namreč omogočajo, da se naš ljubljenček dobro počuti, poleg tega pa vzdržujejo čistočo dlake in spodbudijo kožo, da proizvaja olja za naravni sijaj. Z redno nego preprečujemo tudi, da bi se na koži našega psa zaredili morebitni zajedalci. Seveda se nega od pasme do pasme zelo razlikuje, določene pasme namreč potrebujejo bolj profesionalno nego.

Pri opremi za pse so zelo pomembni tudi izdelki za zobno higieno. Z raznimi priboljški za žvečenje sicer lahko nekoliko izboljšamo zdravje ustne votline, vendar pa sta zobna ščetka in zobna pasta veliko bolj učinkoviti, predvsem kar se tiče zdravja dlesni.

Oprema za pse se razlikuje glede na letni čas in tako za poletno kot tudi zimsko obdobje obstajajo različni pripomočki, s katerimi našemu ljubljenčku olajšamo vsakdanja opravila. Pozimi je na primer priporočljiva uporaba posebne kreme, s katero zaščitimo tačke pred raznimi kemikalijami za posipanje cest in soljo.

V zadnjem času so med opremo za pse vedno bolj popularni tudi različni pasji plaščki, ki so primerno zlasti za pasje mladiče in manjše pasme, ki jih hočemo zaščititi pred umazanijo, mrazom in padavinami.

[/members_only]