Izbira ustrezne hrane za pse

2051

Med opremo za pse sodi veliko raznolikih izdelkov, ki na tak ali drugačen način izboljšujejo življenje te male živali. Zagotovo pa je najpomembnejša ustrezno izbrana hrana za pse, ki ima odločilno vlogo pri zdravju in ugodnem počutju vašega hišnega ljubljenčka.

Vsem tistim, ki imajo psa in tudi vsem drugim, ki so ljubitelji malih živali, je povsem jasno, da mora pes uživati kvalitetno hrano. A na trgu je na voljo celo morje različnih ponudnikov hrane za pse. Kako se torej pravilno odločiti, da bo naša mala žival čimbolj zadovoljna?

Najboljši nasvet je ta, da si lastnik hišnega ljubljenčka najprej temeljito ogleda seznam sestavin vsake hrane, za katero razmišlja, da bi jo izbral. Pomemben podatek je tako informacija o tem, kakšne sestavine hrana vsebuje, kot tudi o tem, kakšne so količine določene sestavine, ki morajo biti na embalaži navedene v padajočem vrstnem redu.

[members_only]

Prva stvar, ki jo je potrebno pri izbiri hrane za pse upoštevati, so naslednji dejavniki: aktivnost psa, njegova starost in življenjski stil ter njegovo zdravstveno stanje. Psi so v prvi vrsti mesojedci in tako za zdravo življenje nujno potrebujejo kakovostne mesne beljakovine. Izberete lahko hrano iz piščančjega mesa, rib, jagnjetine, itd.

Hrana za pse mora vsebovati tudi nekatere sestavine, ki pozitivno vplivajo na sijaj in zdravje njihove dlake, in sicer so to omega 3 in omega 6 maščobe, ki so vsebovane na primer v piščančji maščobi. Za vašega psa je dobro, če njegova hrana vsebuje tudi koristne beljakovine (nukleotide), ki izboljšujejo imunski sistem in prebavo. Glede na starodno obdobje, v katerem se nahaja vaš pes, mora uživati tudi učinkovine za rast ali vzdrževanje zdravih sklepov, med katerimi sta glukozamin in hodroitin.

Pri izbiri hrane za pse je potrebno biti pozoren na to, ali je vaša mala žival razvila občutljivost na določeno zvrt hrane. Vedno več psov je namreč alergičnih na določene sestavine, kot so na primer mlečni izdelki ali pšenični gluten, posledice pa se kažejo v obliki prebavnih motenj in alergij na koži psa.

Za udobno življenje vašega ljubljenčka je torej bistvenega pomena izbira kakovostne hrane za pse. Seveda je pomembna tudi uporaba druge opreme za pse, kot so na primer različni izdelki za nego, a hkrati je tudi pravilna prehrana tista, ki lahko pomembno vpliva na videz dlake vašega psa.

[/members_only]