Nega ušes pri psu

K splošni redni negi psa sodi tudi skrb za nego pasjih uhljev, ki obsega predvsem osnovno vzdrževanje higiene za zagotavljanje zdravja in dobrega počutja živali.

Oblika pasjih uhljev in notranjega dela ušes je namreč razlog, da so psi nagnjeni k številnim bakterijskim okužbam, alergijam okužbam z mikroorganizmi, kvasovkami, in paraziti. Za ustrezno preventivo sta redno pregledovanje in skrb za čista pasja ušesa bistvenega pomena.

Vnetje ušes je ena najbolj pogostih zdravstvenih težav pri psih. Slednje je lahko posledica okužbe, pa tudi posledica travme, hormonskih motenj, dednih bolezni, imunskih motenj ali anatomije ušesnega kanala določene pasme psa.

Z redno nego lahko uspešno preprečujemo številne težave, pa tudi v primeru morebitne okužbe, ki jo odkrijemo v dovolj zgodnjem stadiju, lahko hitreje ukrepamo in uvedemo potrebno zdravljenje.

Okužbe, če jih odkrijemo in ustrezno zdravimo na začetku, običajno ne puščajo trajnih posledic, kadar pa jih ne opazimo ali ne ukrepamo pravočasno, pa so lahko zelo nevarne in imajo za posledico lahko tudi resne okvare ali izgubo sluha.

Redno rutinsko vzdrževanje higiene uhljev vključuje: redne skrbne preglede ušes, odstranjevanje nečistoč in ušesnega masla z uporabo pripravkov za čiščenje uhljev ali naravnih mineralnih olj, ter koščka mehke bombažne vate. Nikoli ne uporabljajte vatiranih paličic, ki so namenjene ljudem, saj z njimi potisnete ušesno maslo in prašne delce še globlje v sluhovod, s tem pa lahko povzročite vnetje. Prav tako lahko ob nenadnem premiku glave svojemu psu z njimi poškodujete ušesni bobnič!

Koža notranjega dela ušesa psi psih je še posebno občutljiva, zaradi česar je potrebno uporabljati le blage, neagresivne pripravke za čiščenje ušes, ki so na voljo v veterinarskih ambulantah in specializiranih trgovinah za pse. Če ima vaš kuža močno poraščen notranji del ušesa, je priporočljivo odvečne dlačice odstraniti. Pravilno tehniko puljenja dlačic naj vam pokaže vaš izbrani veterinar.

Tudi pogosto kopanje ali plavanje lahko povzročita draženje pasjih ušes, zato je zelo pomembno, da ušesa svojega psa po vsakem kopanju, pa tudi po izvajanju vseh vodnih športnih aktivnosti, temeljito osušite. Na tržišču so na voljo tudi posebne tekočine za sušenje uhljev, uporaba pa se priporoča predvsem za tiste pse, ki so nagnjeni k težavam in pogostim vnetjem ušes. Mokra ušesa so namreč idealno gojišče za številne bakterije, kvasovke in druge vrste okužb uhljev.

Znaki težav z ušesi pri psu

Prvi znaki bolezni ušes so: pogosto in neobičajno stresanje z glavo, vztrajno praskanje za ušesi, neobičajni izcedki iz ušesa, otekanje uhljev, rdečina v notranjem delu ušesa, neprijeten vonj in tudi izpadanje dlake. Rjava ali črna snov v ušesu, podobna kavni usedlini pa je opazna, kadar gre za okužbo z ušesnimi garjami. Ušesne garje so resna, nevarna in dolgotrajna okužba pri psu, nevarne posledice zaradi neustreznega, prepoznega ali pomanjkljivega zdravljenja pa lahko privedejo do resnih poškodb sluhovoda in celo do izgube sluha.

Redno pregledovanje ušes vašega psa vam hkrati zagotavlja tudi dobro poznavanje videza zdravih pasjih uhljev, kar je lastniku v veliko pomoč pri takojšnjem prepoznavanju sprememb in odkrivanju prvih znakov okužb, ter omogoča takojšnje ukrepanje.

V primeru, da vaš kuža zaradi bolečin ob morebitnem vnetju ušes običajnega izvajanja čiščenja nikakor ne dovoli in se močno upira, se priporoča, da peljete psa k veterinarju, kjer mu bodo strokovno in temeljito očistili ušesa ter vam hkrati dali vsa potrebna nadaljnja navodila, kako olajšati neprijetno opravilo vam in vašemu kosmatincu. Po potrebi lahko seveda za strokovno opravljeno čiščenje uhljev veterinarsko ambulanto obiščete tudi večkrat, kajti zelo pomembno je postopek zdravljenja uspešno pripeljati do konca, saj se vnetja in okužbe ušes pri psih žal zelo radi ponavljajo.

Maja Kalaš

Vir: pets.webmd.com

 

narocite-se-na-revijo-kuzek