Nega pasjih tačk

Pasja nega je ena od pomembnejših opravil lastnikov psov. Kar velik del nege opravijo psi sami, vendar pa ne vsega. Tako moramo ljudje skrbeti za nego pasje dlake, zob ter tačk. K negi tačk je vštetih več komponent, ki so pomembne, da pes lahko preživi dan veselo in brez zapletov.

Kremplji

Striženje krempljev zna biti za psa stresno opravilo, če ni narejeno pravilno. Pomembno je, da psa striženje ne boli ter ni na silo. Psa je potrebno navajati na striženje krempljev postopoma, od samega začetka. Striženja se lotimo tako, da psa fiksiramo. To je pomembno zato, da nam ne more skakati naokrog ter se premikati, medtem ko strižemo kremplje, saj bi lahko pripeljejo do poškodb osebe in samega psa. Ko je pes v mirujočem stanju, se lotimo striženja. Strižemo pod kotom 45 stopinj glede na podlago. Sprva s kleščami stisnemo krempelj in se tako prepričamo, da psa ne boli, nato pa dokončno odščipnemo. Strižemo malo stran od krvne žilice v kremplju. Pri svetlih krempljih se te vidi, zato je striženje preprostejše. Pri temnejših krempljih te niso vidne, zato pri temnih krempljih strižemo bolj na začetku kremplja. Redno striženje krempljev je potrebno zato, da psu ohranjamo pravilno obliko tačk in preprečimo, da bi šle krvne žilice dlje po kremplju, kar bi lahko povzročilo daljše kremplje ter oteženo hojo psa. Prav tako se lahko predolgi kremplji zarijejo v blazinico tačke, kar bi psu povzročilo bolečine in deformacijo tačke. Če pri striženju nismo vešči, to opravilo raje prepustimo strokovnjakom.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

 Ajda Kankaraš

Viri: