Nega pasje dlake

1393

Vsi si želimo, da bi imel naš ljubljenček mehko, svilnato in sijočo dlako. Nekateri psi so k temu bolj nagnjeni kot drugi. Da pa bi sami zagotovili čim bolj negovano in zdravo dlako, moramo psu nameniti kar nekaj nege.

Krtačenje psa

Pse krtačimo različno, odvisno od tipa dlake. Dolgodlake pse je potrebno krtačiti pogosteje, priporočljivo je vsak dan.  Pse s kratko dlako pa lahko krtačimo le enkrat na teden.

Krtačenje psa mora biti pri menjavanju dlake pogosteje. Menjavajo jo enkrat, mladiči vsaj dvakrat na leto. S krtačenjem odmotamo  vozle ter  raznesemo olja, ki jih izloča koža po telesu. Ta ščitijo proti pikom žuželk in vozlanju dlake. Krtačenje poteka od glave navzdol. Potrebno je, da je nežno, saj tako psu krtačenje predstavlja prijetno izkušnjo. Po končanem krtačenju ga zato lahko nagradimo tudi s priboljškom.

[members_only]

Kopanje psa

Pogostost tuširanja je odvisna od dlake psa in kako pogosto se umaže. Vendar ga preveč pogosto ne smemo tuširati, saj mu s tem naredimo škodo. Koža izloča olja, ki za psa predstavljajo zaščito in nego. S pogostim tuširanjem le-ta  spiramo. Prav tako moramo uporabljati ustrezne šampone, ki ne smejo biti premočni. Sploh, če je pes občutljiv, mu lahko prav hitro razdražimo kožo. Potrebna je uporaba šamponov, namenjenih psom. Če  že uporabljamo šampon,  namenjen ljudem,  izberemo otroškega.

Prehrana psa

Prehrana je eden glavnih dejavnikov, ki vplivajo na dlako. Tuna,sardine in losos vsebujejo veliko omega3 maščob, ki pozitivno vplivajo na kakovost in izgled dlake. Psu se lahko dodaja tudi razne prehranske dodatke kot so npr. jedilna olja. Te so sestavljena iz ribjih olj in raznih rastlinskih maščob.

Za nego pasje dlake lahko uporabimo tudi stvari, ki jih najdemo v naši kuhinjski omari:

  • balzam za pasjo dlako z jabolčnim kisom – Vodo in kis zmešamo v razmerju 1:1. Psa po koncu kopanja polijemo z mešanico in  ne spiramo. Neprijeten vonj po kisu bo kmalu izginil.
  • soda bikarbona proti neprijetnim vonjavam – Soda bikarbona absorbira kisle vonje. Mesto z neprijetnim vonjem potresite s sodo bikarbono in jo nato temeljito izčesite ali obrišite z brisačo.
  • Kokosovo olje kot hranilo za dlako – Kokosovo olje namažemo na krtačo ali dlako ter psa temeljito prečešemo.

Poznamo mnogo načinov,  kako psom zagotoviti lepo in sijočo dlako. Vendar pa ne smemo pozabiti, da je pravzaprav že mati narava poskrbela za to. Če pretiravamo z negovanjem,  lahko stvari le poslabšamo.  Zato se poslužimo prave mere.

[/members_only]

Ajda Kankaraš

Viri: