Bolhe in kako se z njimi spopasti

1227

Le nekaj lastnikov psov je med srečneži, ki se še nikoli niso spopadli z bolhami, najpogostejšimi pasjimi zajedavci. Tudi z rednim kopanjem, česanjem in nego, se ti majhni škodljivci naselijo na našem štirinožnem prijatelju in ne samo, da povzročajo srbenje, lahko prenašajo tudi bolezni. Psi pogosto dobijo bolhe od drugih psov ali iz okolja, ko s pomočjo močnih zadnjih nog skačejo od gostitelja do gostitelja ali iz okolja na gostitelja. Bolšji ugriz povzroča srbenje, če pa je pes alergijsko občutljiv na ugriz, postane srbenje močnejše in vodi v izgubo dlake, vnetje in okužbe. Bolhe so živali, ki jih opazimo s prostim očesom, zato svojega psa ob srbečici preglejte. Ker male živalce ne marajo svetlobe, se zadržujejo na trebuhu, vratu, kjer je veliko dlake in na notranji strani stegen. Opazni so tudi njihovi iztrebki. Če ste odkrili, da ima vaš pes bolhe, je tukaj nekaj uporabnih nasvetov.

Na žalost so bolhe nadležen in vztrajen zajedavec, ki na dan izleže 20 do 30 jajčec, zato ne obstaja hiter način, da se jih znebite. Iztrebljanje bolh s kemičnimi pripravki se je do sedaj izkazalo za učinkovito in najhitrejše. Kot preventivo lahko uporabimo razpršilo, ki ga nanesemo pred gibanjem v naravi in prepreči, da bi bolha prišla v stik s pasjo kožo. Vedeti je potrebno, da nekateri pripravki delujejo le na odrasle bolhe in ne na njihove ličinke in jajčeca. Možnosti zdravljenja se razlikujejo glede na starost, velikost in težo psa. Na voljo so ovratnice proti bolham, ampule, razpršila in šamponi. Vsekakor se pred uporabo kemičnih sredstev prej posvetujte z veterinarjem.

[members_only]

Ob pojavu bolh je najbolje, da psa najprej okopate, posebej pozorno okoli vratu in glave, saj bodo bolhe, ki se v vodi zadušijo, poskušale splezati na glavo vašega ljubljenčka. Šampon pustite delovati vsaj 10 minut, nato ga intenzivno sperite. Psa dobro prečešite z gostim glavnikom, na katerega lahko nanesete vazelin ali kokosovo olje, da se bolhe lažje ujamejo nanj. Vsakič, ko na glavniku opazite bolho, ga sperite v vroči vodi ali alkoholu.

Ker pa se kar 90 % bolh nahaja v okolju in le 10% na psu, je potrebno očistiti tudi prostore, kjer se pes giba. Učinkuje že, če večkrat dnevno posesamo stanovanje, se znebimo tepihov, podlog in prevlek, kjer pes spi. Redno pomivamo tla, posebej smo pozorni na kote in razpoke, kjer se bolhe zadržujejo. Koristno je, da operemo pasje igrače in pregledamo vrt. Pozorni smo na tople, senčne in vlažne predele. Predmete, ki jih ne moremo oprati, vsaj za 2 tedna nepredušno zapremo v vrečke. Obenem uporabimo notranja in zunanja razpršila proti bolham, s katerimi poškropimo pohištvo in tla. Razpršilo uporabimo vsakih 10 dni, odvisno od proizvoda. Še učinkovitejši način, pa je uporaba parnega čistilca s temperaturo 100 stopinj, ki uniči vse razvojne oblike bolh.

Za katerikoli proizvod se odločimo, pazimo, da ga uporabljamo skladno z navodili in da se prej posvetujemo z veterinarjem. Redno pregledovanje in spremljanje vašega psa bo vsekakor omililo napade bolh in poskrbelo za veselo preživljanje časa z vašim ljubljenčkom.

[/members_only]

Drobne Deja

Viri: