Bolhe in kako se z njimi spopasti

Le nekaj lastnikov psov je med srečneži, ki se še nikoli niso spopadli z bolhami, najpogostejšimi pasjimi zajedavci. Tudi z rednim kopanjem, česanjem in nego, se ti majhni škodljivci naselijo na našem štirinožnem prijatelju in ne samo, da povzročajo srbenje, lahko prenašajo tudi bolezni. Psi pogosto dobijo bolhe od drugih psov ali iz okolja, ko s pomočjo močnih zadnjih nog skačejo od gostitelja do gostitelja ali iz okolja na gostitelja. Bolšji ugriz povzroča srbenje, če pa je pes alergijsko občutljiv na ugriz, postane srbenje močnejše in vodi v izgubo dlake, vnetje in okužbe. Bolhe so živali, ki jih opazimo s prostim očesom, zato svojega psa ob srbečici preglejte. Ker male živalce ne marajo svetlobe, se zadržujejo na trebuhu, vratu, kjer je veliko dlake in na notranji strani stegen. Opazni so tudi njihovi iztrebki. Če ste odkrili, da ima vaš pes bolhe, je tukaj nekaj uporabnih nasvetov.

Na žalost so bolhe nadležen in vztrajen zajedavec, ki na dan izleže 20 do 30 jajčec, zato ne obstaja hiter način, da se jih znebite. Iztrebljanje bolh s kemičnimi pripravki se je do sedaj izkazalo za učinkovito in najhitrejše. Kot preventivo lahko uporabimo razpršilo, ki ga nanesemo pred gibanjem v naravi in prepreči, da bi bolha prišla v stik s pasjo kožo. Vedeti je potrebno, da nekateri pripravki delujejo le na odrasle bolhe in ne na njihove ličinke in jajčeca. Možnosti zdravljenja se razlikujejo glede na starost, velikost in težo psa. Na voljo so ovratnice proti bolham, ampule, razpršila in šamponi. Vsekakor se pred uporabo kemičnih sredstev prej posvetujte z veterinarjem.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Drobne Deja

Viri: