Nam grozi pandemija pasje gripe?

V preteklosti smo bili priča pandemiji prašičje in ptičje gripe, česar se mi, lastniki štirinožnih kosmatih prijateljev, nismo preveč ustrašili. V preteklosti so raziskovalci sicer že zaznali nekatere druge oblike gripe, ki so jih bili deležni tudi psi, pa vendar se niso razvile do razsežnosti pandemije, zato tudi niso užile večje medijske pozornosti. Gripa, o kateri pa so se znanstveniki razpisali pred kratkim, pa ima ta potencial; poleg tega pa se bojijo tudi tega, da bi se gripa morda lahko prenašala na ljudi.

V novejši raziskavi so ugotovili, da je povsem mogoče, da bodo ravno naši štirinožni prijatelji naslednja tarča gripe, ki lahko doseže pandemične razsežnosti. Ugotovili so, da se lahko prašičja gripa prenese na pse, kjer se pomeša z virusi, ki povzročajo gripo pri psih, in tako se ustvarijo nove oblike virusov, ki povzročajo gripo. Četudi prvotna gripa ni prenosljiva na človeka, pa lahko novo nastala gripa, ki nastane z mešanjem dveh grip in pri kateri so nastali drugačni virusi, omogoča tudi prehod na človeka. Tako raziskovalci predvidevajo, da je prašičja gripa (H1N1) nastala s prenosom ptičje gripe na prašiče, pri čemer so se zamenjali nekateri geni, in tako omogočila tudi prenos na ljudi. Raznovrstnost pasjih grip se je namreč tako povečala, da se sorazmerno s tem povečuje tudi možnost nastanka takšnih grip, ki bi lahko okužile tudi ljudi.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tea Rogan

Viri:
www.livescience.com
www.medicalnewstoday.com
www.petmd.com