Nam grozi pandemija pasje gripe?

1208

V preteklosti smo bili priča pandemiji prašičje in ptičje gripe, česar se mi, lastniki štirinožnih kosmatih prijateljev, nismo preveč ustrašili. V preteklosti so raziskovalci sicer že zaznali nekatere druge oblike gripe, ki so jih bili deležni tudi psi, pa vendar se niso razvile do razsežnosti pandemije, zato tudi niso užile večje medijske pozornosti. Gripa, o kateri pa so se znanstveniki razpisali pred kratkim, pa ima ta potencial; poleg tega pa se bojijo tudi tega, da bi se gripa morda lahko prenašala na ljudi.

V novejši raziskavi so ugotovili, da je povsem mogoče, da bodo ravno naši štirinožni prijatelji naslednja tarča gripe, ki lahko doseže pandemične razsežnosti. Ugotovili so, da se lahko prašičja gripa prenese na pse, kjer se pomeša z virusi, ki povzročajo gripo pri psih, in tako se ustvarijo nove oblike virusov, ki povzročajo gripo. Četudi prvotna gripa ni prenosljiva na človeka, pa lahko novo nastala gripa, ki nastane z mešanjem dveh grip in pri kateri so nastali drugačni virusi, omogoča tudi prehod na človeka. Tako raziskovalci predvidevajo, da je prašičja gripa (H1N1) nastala s prenosom ptičje gripe na prašiče, pri čemer so se zamenjali nekateri geni, in tako omogočila tudi prenos na ljudi. Raznovrstnost pasjih grip se je namreč tako povečala, da se sorazmerno s tem povečuje tudi možnost nastanka takšnih grip, ki bi lahko okužile tudi ljudi.

[members_only]

Več vrst pasje gripe

V tej raziskavi so znanstveniki preučevali genome 16 virusov, ki so jih našli pri psih na jugu Kitajske med leti 2013 in 2015. Pri tem so zaznali dva tipa virusa H1N1, ki se je pred kratkim prenesel s prašiča na psa. Prav tako so našli 3 gripe, ki so nastale posredno z mešanjem genov prašičje in pasje gripe. Ker je bila ta raziskava opravljena na določenem območju, seveda ni mogoče posploševanje rezultatov. Zato raziskovalci opozarjajo, da je potrebno podobne raziskave opraviti na več različnih delih sveta, da bodo rezultati bolj relevantni, in da bo mogoč pregled nad tem, kako široko se je pasja gripa razširila.

Razloga za preplah (še) ni

Kljub temu, da nas morda čaka nekaj tako neprijetnega (tako za naše ljubljenčke, kot tudi za nas), pa je pomembno poudariti, da do sedaj še ni zabeleženih primerov, ko bi se s pasjo gripo okužil tudi človek, zato večjega razloga za skrb ni; zagotovo pa je vredno biti s tem seznanjen pravočasno.

Simptomi, podobni človeškim

Če ste pri svojem pasjem prijatelju v zadnjem času opazili katerega izmed spodaj naštetih simptomov, je morda čas, da se oglasite pri svojem veterinarju in preverite, ali gre morda lahko za pasjo gripo:

  • Izcedek iz nosu,
  • kašelj,
  • rdeče oči,
  • utrujenost,
  • izguba apetita.

Če boste ugotovili, da gre za pasjo gripo, bodite pozorni, da svojega psa ne vodite med druge pse, saj se gripa zelo hitro prenaša preko kašljanja, kihanja ali gibanja v okuženih okoljih. Če ste na strani zdravih, pa prav tako pazite, s kom se »druži« vaš kuža, saj veste kako hitro približajo svoje smrčke, kjer lahko čisto nedolžno staknejo tudi gripo.

[/members_only]

Tea Rogan

Viri:
www.livescience.com
www.medicalnewstoday.com
www.petmd.com