Na pomoč! Moj kuža ima alergijo na hrano!

Alergija in intoleranca na različna živila predstavlja približno 10 % vseh alergij, ki težave povzročajo psom. Prehranski izdelki se natančneje med pasjimi alergijami nahajajo na 3. mestu, takoj za alergijami na pike žuželk in atopijo (alergijo na zunanje alergene). V splošnem so alergije na živila krive za 20 % vzrokov srbenja in praskanja. Združeni alergiji na hrano in atopija pa sta krivca za še dodatnih 20 % pasje srbečice. Kljub vedno večjemu število psov alergikov, vzrok za nastanek alergij na hrano pri psih še ni popolnoma pojasnjen, poznamo pa simptome, znamo diagnosticirati alergije na hrano in vemo, kako stanje lahko izboljšamo, zato tudi v primeru alergije na hrano brez skrbi – kužek bo potreboval le malce več pozornosti pri prehrani in pozornega opazovanja njegovih reakcij na živila.

Alergija ali intoleranca na hrano?

Razlikovati moramo med alergijami na hrano in intoleranco. Alergije na hrano se kažejo v značilnih simptomih srbečice in težavah s kožo, preobčutljivost oz. intoleranca pa povzročata drisko ali bruhanje, ne povzroča pa tipičnih alergijskih reakcij. Intoleranca pri psih je podobna kot pri ljudeh, ki, po močno začinjeni ali ocvrti hrani, lahko opazimo bolečine v želodcu ali prebavne motnje. K sreči z različnimi dietami in izogibanjem težavnim živilom lahko tako alergijam kot intoleranci lahko kljubujemo.

Glavni krivci za alergijo v prehrani       

Strokovnjaki so izvedli nemajhno število študij, ki so pokazale, da so nekatere sestavine v hrani bolj verjetno razlog za alergijske reakcije kot druga živila. Alergijska reakcija na hrano je namreč prekomeren odziv imunskega sistema na sestavine hrane. Obstaja več različnih vrst alergij, veliko težav pa našim hišnim ljubljencem povzročajo alergije na določene sestavine hrane. Preobčutljivost lahko povzroči katerakoli sestavina hrane, a večino preobčutljivosti po raziskavah povzročijo beljakovine. Kar pri 80 % preobčutljivih psih in mačkah naj bi bila glavna vzroka za alergijo govedina in/ali kravje mleko. Pri psih več težav povzročajo še piščanec, jagnjetina, ribe, kokošja jajca, žitarice in soja. Kot vidimo, so prav povzročitelji alergij tudi najpogostejše sestavine pasje prehrane, kar ni naključje. Verjetnost alergijskih reakcij je tako zelo verjetno povezana s količino izpostavljenosti določenemu živilu.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
www.peteducation.com