Lahko psi občutijo nadnaravno?

Naj bo to le ljudsko vraževerje ali pa dejstvo, številni ljudje so prepričani, da psi lahko začutijo nevidno prisotnost »nadnaravnih sil« oz. pojavov, ki jih ne moremo pojasniti. Nekatere pojave res tako hitro odkrijejo, da morda res imajo t. i. »pasji šesti čut«.

Ko govorimo o pasjem šestem čutu, pa se ne moremo zanašati na neizpodbitne dokaze, izjemna senzibilnost kosmatincev je namreč dokazana bolj posredno, anekdotično. Peggy Schmidt je leta 2009 napisala knjigo »Tails of the Afterlife«, kroniko večjega števila primerov nepojasnjenih dejanj, ko so psi komunicirali z nečim oz. nekom, ki pa ljudem v bližini ni bil viden. Eden izmed takšnih primerov se dotika ženske z imenom Del Johnson, ki je po smrti zapustila sedem psičkov in šest mačk. Med raziskovanjem je avtorica našla številne priče, ki so verjele, da gospa Del svoje ljubljenčke še vedno dnevno obiskuje, saj so se živali kar naenkrat zbrale na enem mestu, mačke so pričele z muckanjem in predenjem, psi pa so se metali na hrbet v pričakovanju čohljanja trebuščkov. Vsaka izmed živali je bila pozorna na zrak nekje pred njimi. Tudi avtoričina Jack Russel terierka Pixie se je zelo burno odzivala na »duhove« v starih zakletih stavbah, v katerih naj bi strašilo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir: