Lahko hoja po stopnicah škoduje mlademu psu?

2682

Hoja po stopnicah je veščina, ki se je ljudje navadno naučimo že v zgodnjem otroštvu in kmalu postane enostavna vsakodnevna naloga, ki jo zdravi ljudje običajno opravljajo brez težav. Tudi naši pasji prijatelji se naučijo premagovanja stopnišč, vendar pa je zanje ta manever veliko zahtevnejši in celo zelo nevaren.

Stopnice so pogosto vzrok številnih poškodb in zdravstvenih težav pri našem kosmatincu, v nekaterih izjemnih primerih pa so lahko tudi usodne. Da bi se izognili morebitnim nesrečam moramo razumeti telesno zasnovo našega psa, mladička pa s stopnicami ne smemo soočiti prezgodaj.

Pri kateri starosti lahko pasji mladič varno hodi po stopnicah?

Pasji mladiči imajo sprva zelo krhke kosti, ki se hitro lomijo zato jih moramo zaščititi pred nevarnimi situacijami. Njihovo gibanje je še precej nerodno in nekontrolirano zato je priporočljivo, da stopnic ne začnejo uporabljati preden so stari vsaj dvanajst tednov.

[members_only]

V kolikor smo v nov dom pripeljali mladička večje pasme je priporočljivo, da s hojo po stopnicah počakamo dokler ne dopolni dvanajst mesecev ali pa vsaj toliko, da ga zaradi teže ne moremo več sproščeno nositi po stopnicah. Večje pasme psov so nagnjene k težavam s kolki, ki jih lahko prezgodnja hoja po stopnicah še poslabša.

Zaščitimo stopnišče

Največja nevarnost za našega psa so poškodbe, ki nastanejo ob padcu po stopnicah. Do takšnih nesreč prihaja kadar kuža na stopnišču nima dobrega oprijema zato se poskusimo izogniti stopniščem iz ploščic, marmorja ali lesa. Psu lahko boljši oprijem zagotovimo tudi s preprogo, ki jo pogrnemo preko stopnišča.

Na stopnice mladiča navadimo počasi

S treniranjem našega psa začnimo ob ustrezni starosti in ga nagradimo vsakokrat, ko uspešno prestopi stopnico.
Na začetku naj prestopi le eno stopnico, če se nam bo zdelo, da se je ob tem počutil udobno pa lahko počasi prestopa tudi več stopnic. Morda bo kuža potreboval nekaj časa preden bo samozavestno hodil preko celega stopnišča, nagradimo pa ga vsakič, ko mu uspe.

V katerih primerih se morajo psi še dodatno izogibati stopnicam?

  • Nekaterim pasmam psov lahko hoja po stopnicah povzroči hude poškodbe, saj njihova telesa niso zasnovana tako, da bi lahko osvojila manever vzpenjanja ali spuščanja po stopnišču. Navadno gre za pasme psov z daljšim hrbtom kot so korgiji, goniči, baseti in jazbečarji. Ti psi imajo dolgo hrbtenico in kratek prsni koš zato je njihova hrbtenica pri gibanju močno obremenjena, posledično pa so bolj dovzetni za poškodbe hrbtenice, ki jih lahko povzroči že skok s spodnje stopnice.
  • V kolikor ima naš kuža težave s kolki, ga nikar dodatno ne obremenjujmo s hojo po stopnišču. Displazija kolkov je dedna bolezen sklepov zadnjih nog. Zaradi nepravilne oblike sklepa ali delnega izpada glavice stegnenice, sklepne površine niso pravilno obremenjene kar vodi v številne deformacije sklepnih površin in hrustanca.
    Vse te spremembe povzročajo hude bolečine in otežujejo hojo, vzpenjanje po stopnicah lahko stanje še poslabša, saj pes pri vzpenjanju večino teže prenaša na zadnje noge.
  • V kolikor je naš kuža poškodovan bomo morali omejiti dostop do stopnišča. Če ima kuža poškodovano šapo ali mišico, ima vbode ali je bil ravnokar operiran, bomo s hojo po stopnicah težave le poslabšali in onemogočili hitro celjenje ran.
  • Starejši psi imajo lahko težave z gibanjem in zmanjšano stabilnostjo na nogah. Lahko nastopijo tudi težave z vidom kar dodatno otežuje hojo po stopnicah, saj težje razločijo kam postavljajo svoje šape.
    Da preprečimo morebitne nesreče, starejšim psom raje omejimo dostop do stopnišča in se odločimo za krajše sprehode po ravnih površinah.

Vsi pasji mladički so željni raziskovanja sveta in okolice, ne zavedajo pa se svojih telesnih sposobnosti zato moramo lastniki poskrbeti za njihovo varnost. V kolikor menimo, da bi naš mladiček lahko na stopnice zašel prekmalu moramo za nekaj časa omejiti dostop do stopnišča. Ob pravem času in z nekaj vaje bo tudi naš pasji mladič lahko varno in brez strahu premagoval številna stopnišča na naših skupnih avanturah.

[/members_only]

 

Neža Verdonik

Viri:
www.cuteness.com
pethooligans.com
www.petstreetmall.com