Ima moj pes svoj ljubezenski jezik?

869

Ljubezenskega jezika nimamo samo ljudje, ampak tudi psi. Kaj pa to sploh je? To je način izkazovanja ljubezni pri katerem se počutimo najbolj ljubljeno, hkrati pa se pogosto zgodi, da na enak način tudi izkažemo ljubezen do drugih. Če poznamo ljubezenski jezik našega psa bomo lažje razumeli njegovo vedenje in mu izkazali našo ljubezen. Poznamo kar 5 jezikov ljubezni: besede potrditve, dotik, posvečen čas, prejemanje daril in usluge.

Kako se ljubezenski jezik razvije pri psu?

Ljubezenski jezik, ki ga ima vaš pes je odvisen od številnih dejavnikovpasme psa, genetike, načinov vzgoje in treniranja. Če ste npr. svojemu psu, ko je bil še mladiček kupovali številne igrače se bo lahko njegov ljubezenski jezik nagibal k prejemanju daril.

Besede potrditve

Sem spadajo različne pohvale in besedne spodbude ob katerih se psu kar zasvetijo oči, noro maha z repom ali pa se vam celo nasmehne. Ti psi pogosto tudi izražajo svojo ljubezen do vas, da lajajo ali cvilijo, ko pridete domov. Če v tem prepoznate svojega kosmatinca potem mu namenite še več lepih besed, povejte mu o svojem dnevu in se z njim pogovarjajte.

Dotik

Slika lastnice, ki nežno boža svojega labradorca po glavi.Dotik je ljubezenski jezik večine psov, ne pa vseh. Psi s tem jezikom ljubezni bodo oboževali božanje, čohanje, stiskanje, poljubljanje, crkljanje, česanje, krtačenje in podobno. Pogosto bodo zraven vas sedeli in ležali, naslonili glavo, dali tačko ali vas polizali. Pri tem bodite pozorni, če je psu ob fizičnem stiku neprijetno in ga potem v to raje ne silite.

Posvečen čas

Tukaj govorimo o kakovostnem času, ki ga preživita skupaj. Ta ljubezenski jezik se pogosto opazi kot ogromna želja po sprehodih, ko jih le omenite ali pa pes vidi povodec. Tudi drugi izleti, npr. vožnja z avtomobilom jih bo razveselila. Kakovostni čas ni samo biti drug z drugim, ampak da se igrata in povezujeta.

Prejemanje daril

Pes, katerega ljubezenski jezik je prejemanje daril, bo izjemno vesel novih igračah. Podarite mu lahko puzzle, kosti in različne priboljške, žoge, frizbi in mnogo drugih igrač. Brez skrbi tudi najmanjše igrače ga bodo razveselile. Mogoče se lahko tudi preizkusite in kakšno izdelate kar doma. Ljubljenost ob prejemanju daril pa bo pes izrazil tako, da vam bo večkrat prinesel svojo igračo. Čeprav vam njegova slinasta in prežvečena igrača ne pomeni veliko, pa vam on s tem izraža ljubezen.

Usluge

Ta ljubezenski jezik se pogosto prekriva z drugimi jeziki – krtačenje, masaža, sprehod, obisk parka. Oni pa ga pokažejo s prinašanjem igrač, lizanjem in varovanjem.

Na koncu je potrebno omeniti, da ni nujno, da ima vaš pes samo en ljubezenski jezik. Vsi se ob vseh petih jezikih počutimo ljubljeno, le da eden ali dva prevladujeta. Vseeno pa je pomembno, da ne opustite katerega od jezikov ljubezni, ker ste zdaj prepričani, da je drug ljubezenski jezik vašega psa. Ohranite vse in opazujte odzive vašega kosmatinca. Sam vam bo najbolje pokazal česar si najbolj želi.

 

Eva Tomažin

 

Viri:

www.wagwalking.com