Ko pes zavzdihne

1577

S svojim psom zvečer poležavate na kavču, gledate film in ga ckrljate. Na enkrat slišite, kako vaš pes globoko zavzdihne. Nekateri lastniki to enostavno preslišijo, drugim se to zdi blazno simpatično, nekaterim celo smešno. So pa tukaj tudi taki, ki se z zanimanjem sprašujejo zakaj do tega sploh pride in kaj pasji vzdih pomeni. Če ste eni izmed takih, bo ta prispevek za vas.

Razlogi za pasje zavzdihovanje

Psi so izjemno čustvena bitja, kakor ljudje. Strokovnjaki so mnenja, da tudi psi včasih potrebujejo „ventil“, preko katerega ta čustva izražajo in zavzdihovanje je eden teh ventilov. Ker pa psi ne znajo govoriti, si lahko zavzdihovanje razlagamo kakor izražanje več različnih čustev.

Empatija

Psi so skozi evolucijo bili vedno bolj udomačeni in posledično vedno bolje komunicirajo z nami. Zato se tudi odzivajo na naša čustva, dejanja in navade. Če nas recimo vidijo, da zazehamo se pogosto zgodi, da zazehajo tudi oni. Podobno je z zavzdihom; če pes vidi, da zavzdihnete je možnost, da bodo to storili tudi oni. Stroka še ni čisto prepričana, če nam s tem kažejo empatijo, ali, če nas samo posnemajo.

[members_only]

Zadovoljstvo

Če je vaš pes ravnokar dobil svoj najljubši priboljšek ali če ga „čohate“ na njegovem najljubšem mestu, ob tem pa kosmatinec zavzdihne je to pokazatelj veselja. V tem primeru zavzdih pomeni, da nadaljujete s čimer počnete.

Sproščenost

Situacija je zelo podobna zadovoljstvu; pes je v situaciji sproščen in vse njegove potrebe so zadovoljene. Pasji „sproščen zavzdih“ se pogosto pojavi, kadar se psi najedo, nehajo igrati ali kadar se crkljajo.

Utrujenost

Kadar so psi že utrujeni in imajo počasi dneva dovolj se zna zgoditi, da bodo zavzdihnili. Pogosto sledi, da se bodo psi po tem odpravili spati. Možno je celo, da je zavzdih del rutine vašega kosmatinca.

Dolgčas

Strokovnjaki so ugotovili, da so zavzdihi lahko tudi pokazatelj dolgčasa. To še posebej velja v primeru, če so psi že nekaj časa v hiši, brez ustrezne zaposlitve. „Zdolgočaseni zavzdihi“ se najpogosteje pojavljajo pri psih, ki imajo več energije in imajo radi, če se neprestano nekaj dogaja.

Pes si nekaj želi od vas

Možno je tudi, da vam kosmatinec sporoča, da želi nekaj od vas. Včasih želijo samo vašo pozornost, kar se lahko kaže tako, da se kuža tudi drgne ob vas, skače po vas, ali na kakršen koli drug način želi pridobiti vašo pozornost. Lahko pa želijo od vas tudi kaj drugega; je morda čas za sprehod, igro ali večerjo? Opazujte, kdaj pes vzdihuje in tako boste najlažje ugotovili, če si nečesa želi.

Izsiljevanje

Če vam je pes že na več načinov namignil, da si nečesa želi, vi pa ste to spregledali ali mogoče namerno ignorirali, je lahko vzdih tudi znak izsiljevanja, sploh, če je v spremstvu tistega luštnega pogleda, ki ga vaš kosmatinec tako zelo obvlada. Če vas recimo kuža vabi v igro, a tega ne doseže je možno, da bo zavzdihnil v upanju, da boste končno popustili in mu dali to, kar si želi.

Žalost

Da, tudi naši najboljši prijatelji so kdaj žalostni. Lahko pogrešajo kakšnega družinskega člana ali pasjega prijatelja, lahko si želijo priboljška, ki ga niso dobili,… Če pes poklapano leži na kavču in zraven občasno zavzdihne je čisto verjetno, da ga je kaj spravilo v slabo voljo.

Neudobje

Še en razlog za pasjim vzdihom je neudobje psa. Lahko ima samo novo ležišče, na katerega se ne zna namestiti, možno pa je tudi, da je to pokazatelj kakšne zdravstvene težave, ki je privedla do kakšne bolečine. Če vaš pes kar naenkrat veliko zavzdihuje, zraven pa opazite še kakšna neobičajna vedenja, se posvetujte z veterinarjem.

Kako dešifriramo vzdih?

Zdaj že veste, da je razlogov lahko ogromno; kako torej vemo, zakaj je pes zavzdihnil v določenem trenutku? Najbolje boste vedeli tako, da opazujete kontekst in psa. Pes s telesno govorico sporoča ogromno! Opazujte ga; če je njegovo telo napeto, ušesa nazaj, če vidite belino v njegovem očesu, če se oblizuje,… so to znaki, da je kosmatincu neprijetno. Če pa kuža zavzdihne medtem, ko je njegovo telo sproščeno, ušesa postavljena naravno in je njegov pogled vesel, gre pa najverjetneje za sproščen, vesel vzdih.

[/members_only]

Veronika Sivka

Viri:

www.rd.com

www.treehugger.com

wagwalking.com