Ko pes dopolni 12 let …

1463

Vsi dobro poznamo izrek, ki pravi, da je eno pasje leto življenja enako sedmim človeškim. In vsi dobro vemo, da to ne velja. Psi namreč dozorijo hitreje kot ljudje, zato ta preprost izračun ni natančen. Ko vaš namreč pes doseže starost 12 let, je dosegel enakovredno starost 64. človeškim leto, ampak le, če je to majhen pes, ki tehta do 9 kg. Če je srednje velik pes, ki tehta od 10 do 23 kg, je 12 pasjih let enako 69. človeškim letom. Če pa je vaš pes velik in tehta več kot 23 kg, je 12 pasjih let enako 77. letom človeškega življenja.

Med ljudmi lahko obstaja velika razlika med nekom, ki je star 64 let in nekom, ki je star 77 let. 64-letnik je lahko bolj aktiven in morda čuti le nekaj bolečin, ki jih povzroča starost. 77-letniku se življenje po drugi strani morda že nekoliko upočasni. Enako velja za pse. Če imate manjšega psa, ki je dosegel 12 let, verjetno ne boste opazili toliko sprememb, povezanih z njegovo starostjo, kot če bi imeli večjega, težjega psa.

[members_only]

Ne glede na velikost psa, vsak skrbnik opazi razliko v načinu obnašanja pri starejšem psu. Za vse, ki imate psa med »starostniki«, smo opisali, kako 12 let življenja vpliva na pse različnih velikosti.

Majhni psi – do 10 kg

Psi, ki tehtajo manj kot 10 kg, običajno živijo dlje in ne kažejo toliko znakov starosti kot veliki psi. A malo je verjetno, da bo imel vaš pes pri tej starosti toliko energije kot mladiček ali mladi odrasli pes. Se pa, če nima kakšnih zdravstvenih težav, še vedno rad igra in hodi na daljše sprehode. Ohranjanje zdrave teže je ključnega pomena. Če ima pes odvečne kilograme, ga lahko to ovira in upočasni. Možno je tudi, da zaradi tega postane bolj nagnjen k razvoju artritisa. Majhni psi so nagnjeni k težavam z zobmi in če vaš pes v času svojega življenja ni imel redne zobozdravstvene oskrbe, boste najverjetneje te težave opazili okoli 12. leta.

Srednje veliki psi – do 23 kg

Ko psi v tej kategoriji v človeških letih dosežejo 70 let, začnejo kazati nekatere znake staranja. Raven energije verjetno ni več takšna, kot je bila nekoč. Običajno psi še vedno uživajo v sprehodih in izletih, le z nekoliko manj energije. Najbolje je, da psu še vedno zagotavljajte redno vadbo, tudi če je ni tako željan kot nekoč. Dejavnost bo ohranila mišice, ki vzdržujejo zdrave kosti in organe. Pri srednje velikih psih se v tej starosti pogosto zgodi, da imajo težave s sklepi. Dodatek glukozamina v prehrani bo zmanjšal možnosti za razvoj artritisa.

Veliki psi – nad 23 kg

Veliki psi so pri 12. letih že v zelo zrelih letih. Lahko se zgodi, da trpijo za artritisom in izgubijo vid ali sluh. Morda se pes pri teh letih srečuje s kakšnimi zdravstvenimi težavami, kar pa ne pomeni, da več ne more živeti polnega življenja. Psa redno peljite na sprehode po soseski. Gibanje bo pomagalo, da bodo njegovi sklepi namaziljeni. Prav tako bo gibanje zagotovilo miselno stimulacijo, ki jo potrebuje, da tudi njegov um ostane čil. Enkrat letno peljite svojega starostnika na pregled k veterinarju, ki naj odvzame kri in opravi fizični pregled. S tem boste poskrbeli za odkrivanje morebitnih težav že v zgodnji fazi nastanka.

[/members_only]

Drobne Deja

Viri:
https://www.dogster.com
https://m.petmd.com