Ko pes dopolni 12 let …

Vsi dobro poznamo izrek, ki pravi, da je eno pasje leto življenja enako sedmim človeškim. In vsi dobro vemo, da to ne velja. Psi namreč dozorijo hitreje kot ljudje, zato ta preprost izračun ni natančen. Ko vaš namreč pes doseže starost 12 let, je dosegel enakovredno starost 64. človeškim leto, ampak le, če je to majhen pes, ki tehta do 9 kg. Če je srednje velik pes, ki tehta od 10 do 23 kg, je 12 pasjih let enako 69. človeškim letom. Če pa je vaš pes velik in tehta več kot 23 kg, je 12 pasjih let enako 77. letom človeškega življenja.

Med ljudmi lahko obstaja velika razlika med nekom, ki je star 64 let in nekom, ki je star 77 let. 64-letnik je lahko bolj aktiven in morda čuti le nekaj bolečin, ki jih povzroča starost. 77-letniku se življenje po drugi strani morda že nekoliko upočasni. Enako velja za pse. Če imate manjšega psa, ki je dosegel 12 let, verjetno ne boste opazili toliko sprememb, povezanih z njegovo starostjo, kot če bi imeli večjega, težjega psa.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Drobne Deja

Viri:
https://www.dogster.com
https://m.petmd.com