Kdaj igra s psom preraste v draženje?

Psički se s svojimi skrbniki zelo radi igrajo, vendar pa v žaru igre marsikdo (posebno otroci) lahko pozabi na mejo med igrivostjo in draženjem psa. Če se torej pretvarjamo, da kužku vržemo žogo in jo nato skrijemo za svoj hrbet, kuža pa teče in išče igračo, je to igranje ali že draženje psa?

Takšna igra je že precej na meji in strokovnjaki poudarjajo, da draženje ni tako nedolžno, za psa pa tudi prav nič zabavno. Kuža postane zmeden, ves iz sebe, čemur sledijo občutki velikega razočaranja. Takšno vedenje ljudi pri psih igro spremeni v interakcijo, kjer gre lahko marsikaj narobe. Tovrsten način igre je posebno pogost v otroško-pasji igri, saj se malčki ne zavedajo, da psičku takšno ravnanje ne odgovarja. Otroci želijo popestriti igro, zato lahko skrivajo pasje igračke, držijo igračko izven pasjega dosega, nekateri tudi pihajo zrak v pasji smrček, prijemajo njegov gobček ali rep in drezajo vanj. Povsem nedolžna igra, kjer otrok psu ne želi prav nič žalega, nasprotno, z njim se odlično zabava, vendar pa v pasjem umu to lahko privede do številnih frustracij. Skakanje, cviljenje, lajanje in fanatično hrepenenje po igrački (npr. žogi) torej ni znak uživanja v igri, ampak je znak, da kuža postaja vznemirjen in pod stresom. Ko v prostor vstopijo ta negativna čustva, pa tudi interakcije z ljudmi lahko postanejo problematične in celo nevarne.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
www.vetstreet.com