Kakšno zaščito proti klopom in bolham izbrati?

V pomladnem času, ko bolhe in klopi prilezejo na plano in iščejo nove gostitelje, se številni lastniki spopadajo s problemom kako najbolj učinkovito, a hkrati psu prijazno, zaščititi svojega kosmatinca pred temi nadležnimi in tudi nevarnimi zajedavci.
Klopi in bolhe namreč niso le nadležni, ampak prenašajo tudi številne bolezni, zato je preventiva ključnega pomena za ohranjanje zdravja vašega kosmatinca.

Univerzalnega odgovora na vprašanje katera zaščita je najboljša pravzaprav ni, saj je od psa do psa odvisno katera zaščita zanj nabolje deluje in tudi kaj pes najbolje prenaša. Nikakor pa pri uporabi sredstev za zaščito pred zunanjimi zajedavci ne velja ‘več je boljše’, saj lahko uporaba več sredstev hkrati povzroči hude zdravstvene težave! Natančno upoštevanje navodil glede uporabe in doziranja je zato ključnega pomena. Kupujte le sredstva, ki so namenjena živalski vrsti, za katero jih nameravate uporabiti – zlasti mačke so izredno občutljive na kemikalije in zato pasji repelenti zanje niso primerni!

Tudi v primerih, ko upoštevate navodila za uporabo in doziranje, pa lahko pride do določenih reakcij na sredstva za zatiranje škodljivcev. Najpogosteje se pojavi atopični dermatitis, ki povzroči praskanje, pordelost, draženje kože in izpadanje dlake, redkeje pa lahko psi doživijo tudi težave z dihanjem, šok in druge simptome. Če po uporabi novega izdelka proti bolham in klopom opazite nenavadno vedenje psa, praskanje ali neobičajno izpadanje dlake na mestu aplikacije, nemudoma obiščite veterinarja!

Obstaja več vrst zaščitnih sredstev, katero je prava izbira za vašega kosmatinca, pa se lahko odločite tudi na podlagi sestave, načina aplikacije, trajanja zaščite ter namena uporabe.

V grobem sredstva proti klopom in bolham delimo na dve vrsti: preventivna zaščitna sredstva proti klopom in bolham ter kurativna sredstva za zatiranje bolh. Prva se, kot nakazuje že ime, uporabljajo za preprečevanje ugrizov klopov in naseljevanja bolh, druga pa za njihovo zatiranje, ko je enkrat že prišlo do naselitve.

Preventivna zaščitna sredstva

Ker je preventiva vselej boljša kot kurativa, se svetuje predvsem uporaba sredstev za zaščito in preprečevanje. Kot omenjeno, klopi in bolhe prenašajo različne bolezni, zato je nadvse pomembno, da svojega kosmatinca zaščitimo pred njihovimi napadi. Za to lahko uporabimo:

Insekticidne ovratnice
So sicer ena najbolj uporabljanih metod zaščite proti bolham in klopom (nekatere pa delujejo tudi proti komarjem in drugemu mrčesu), ki pa se v zadnjih letih vse bolj umika uporabi ampul in kapljic. Ovratnice proti bolham in klopom delujejo na enega od dveh načinov: bodisi tako, da oddajajo  (za bolhe in klope) strupen plin, ali tako, da sredstvo za zaščito oddajajo neposredno v kožo psa. Prve najbolje učinkujejo predvsem v predelu, kjer je ovratnica nameščena (zato pri večjih psih niso tako učinkovite), medtem ko so druge bistveno bolj učinkovite za vse velikosti psov. Delujejo več mesecev, nekatere pa so odporne tudi na vodo. Insekticidne ovratnice odganjajo odrasle bolhe, niso pa namenjene zatiranju nižjih razvojnih stopenj.

Ampule in kapljice
Različne vrste ampul in kapljic so trenutno najbolj uporabljana vrsta zaščite, vendar pa so tudi precej agresivne. Nanese se jih med lopatice psa in so običajno učinkovite od enega do treh mesecev. Takoj po nanosu psa ne smemo kopati, kasneje pa je to sicer dovoljeno, vendar se s pogostim kopanjem tudi zmanjša učinkovitost nanosa. Nekatere kapljice oziroma ampule delujejo le proti bolham in klopom, medtem ko druge učinkujejo tudi proti garjam in pršicam. Kapljice ne preprečujejo, da bi se klop prijel psa, vendar pa slednji kmalu po ugrizu pogine, zato lahko na telesu zasledite tudi posušene oziroma mrtve klope. Prav tako kot ovratnice, pa tudi ampule delujejo le na odrasle bolhe.

Pudri in spreji
Se ne uporabljajo več tako pogosto, saj omogočajo le kratkotrajno zaščito (2-3 dni) pred bolhami, nekateri pa tudi pred klopi in garjami. So manj agresivni do kože, a tudi manj učinkoviti, predvsem pa jih je potrebno redno ponovno nanašati. Nekateri skrbniki se raje odločajo za naravne (tudi doma narejene) spreje, ki temeljijo na različnih eteričnih oljih in s katerimi poškropijo bodisi pasjo dlako bodisi le ovratnico ali rutko, saj so psom in naravi bolj prijazni, vendar pa niso učinkoviti za vse pse.

Elektronski odganjalci
Elektronski odganjalci delujejo na podlagi ultrazvočnih ali bioenergijskih valov, ki odganjajo klope in bolhe. So popolnoma naravni, neškodljivi in vodoodporni ter običajno delujejo do enega ali dveh let. Skrbniki se zanje odločajo predvsem zato, ker delujejo brez kemikalij in so naravi prijazni, vendar pa je njihova učinkovitost vprašljiva. Dobra stran elektronskih odganjalcev pa je, da jih lahko uporabljamo tudi v kombinaciji z drugimi kemičnimi ali naravnimi insekticidnimi sredstvi in tako psu zagotovimo dvojno zaščito, ne da bi ga izpostavili dodatnim kemikalijam.

Zdravila proti bolham
Obstajajo tudi tablete ali injekcije, ki delujejo proti bolham. Slednje niso namenjene zatiranju odraslih bolh, temveč ustavljanju razvojnega cikla. Ko se bolha napije krvi živali, ki uživa ta zdravila, se iz jajčec, ki jih izleže, ne morejo razviti ličinke. Tako preprečijo nadaljnjo reprodukcijo bolh, vendar pa je potrebno odrasle bolhe še vedno odstraniti s katerim od sredstev za zatiranje bolh.

Sredstva za zatiranje

Če pa so bolhe ali klopi že napadli psa, pa jih je potrebno odstraniti. Klope odstranjujemo bodisi s prsti, pinceto ali posebnimi pripomočki za odstranjevanje klopov pri psih, pri čemer pazimo, da odstranimo celega klopa. Na klopa ne nanašamo olja ali kakšnih drugih pripravkov. Za preprečevanje okužb je ključnega pomena, da klopa odstranimo v štiriindvajsetih urah po ugrizu, saj v tem času tudi oboleli klop še ne okuži svojega gostitelja.

Bolhe zatiramo z uporabo šamponov proti bolham, odstranjujemo pa jih ročno ali z glavnikom. Če se želimo bolh dokončno znebiti, moramo zatreti vse njihove razvojne stopnje. Odrasle bolhe se običajno zadržujejo na psu, medtem ko se lahko jajčeca, ličinke in bube nahajajo kjerkoli v okolju – to je v oblazinjenem pohištvu, posteljnini, lesenih tleh, itd. Zato je pomembno, da bolhe hkrati zatiramo na psu in v njegovem bivalnem okolju.

Šamponi proti bolham
Šamponi proti bolham so dobra rešitev za pse, ki že imajo večje število bolh. So učinkoviti in relativno neškodljivi za psa, če jih uporabljamo v skladu z navodili. Vendar pa se je potrebno zavedati, da so šamponi proti bolham učinkoviti le nekaj dni, zato so številni skrbniki presenečeni, ko se bolhe že nekaj dni po kopanju psa s takšnim šamponom vrnejo. To je največkrat posledica tega, da so druge razvojne stopnje bolh še vedno prisotne v okolju.

Odstranjevanje bolh iz okolice
Na psu se naseli le 10% celotne populacije bolh, torej le odrasle bolhe. Jajčeca, ličinke in bube pa se naselijo v njegovi neposredni okolici, najraje v oblazinjenem pohištvu, posteljnini, preprogah in lesenih tleh, zato je zelo pomembno, da skrbno očistimo vsa mesta, kjer bi lahko odrasle bolhe izlegle svoja jajčeca, sicer se bo težava kmalu ponovila.

Da bi se učinkovito znebili bolh iz stanovanja, je potrebno:
•    Dnevno sesanje. Sesanje je ključnega pomena, saj lahko na ta način odstranimo jajčeca, ličinke in bube, preden se razvijejo. Po sesanju moramo vrečko ustrezno zavreči, sicer se bodo bolhe razvile v sesalcu in našle pot nazaj v bivališče. Najbolje je, če lahko vrečko zažgemo, v nasprotnem primeru pa je učinkovito tudi, če v vrečko namestimo insekticidno ovratnico proti bolham (tako, ki deluje na podlagi plina) in jo zavržemo.
•    Pogosto pranje posteljine, oblačil in vsega pralnega oblazinjenega pohištva. Pranje na visoki temperaturi v pralnem stroju ravno tako uspešno zatre vse razvojne stopnje bolh.
•    Uporaba insekticidov. Previdna uporaba insekticidov za dom je še ena možnost, da se rešimo bolh v stanovanju. Pri tem je zelo pomembno, da upoštevamo navodila za uporabo, da psa med tem odstranimo iz stanovanja in tudi kasneje pazimo, da ne bi zaužil kakšnih strupenih substanc. Če je le mogoče se odločimo za uporabo insekticidov, ki za ljudi in ljubljenčke niso strupeni.

Ko se bolhe enkrat naselijo v domu, jih je težko odstraniti. Vsekakor je bistveno lažje izbrati ustrezno preventivno zaščito za psa in skrbeti, da le-to redno obnavljamo, kot pa se soočati s posledicami, ki jih imajo ugrizi klopov in bolh. Katera zaščita je prava za vašega kosmatinca, se odločite na podlagi zgornjih napotkov, oziroma se za več informacij obrnite na izbranega veterinarja.

Maja Kalaš

Vir: http://vetmedicine.about.com/od/parasites/f/FAQ_fleacontrol.htm