Kako z (majhnim) psom na letalo? – 2. del

kako-z-majhnim-psom-na-letalo-2-delČe se prvič odpravljate na letališče s svojim psom, boste najverjetneje zelo živčni. Vendar je, tako kot pri vsaki stvari, prvič najtežje, ker je vse neznano. Če se boste držali spodnjih nasvetov, pa bi moralo iti vse kot po maslu. In naj vas ne skrbi, saj boste verjetno deležni precejšnje podpore s strani ostalih potnikov. Ljudje (večinoma) radi vidijo psa na letališču.

 

Dan poleta

Sprehod

Ker bo vaš kuža več ur zaprt v potovalni torbi ali boksu, mu pred potovanjem zagotovite dovolj gibanja, da ga dobro utrudite. Tako bo na letalu več spal in bo bolj miren. Nekaj ur pred poletom, ga torej odpeljite na dolg sprehod ali posvetite čas živahni igri.

Omejite hrano in pijačo

Če imate večerni let, omejite hrano in pijačo na jutranje ure, v nadaljevanju dneva pa poskrbite, da bo imel kuža čim več možnosti, da se olajša. To seveda ne pomeni, da mu na vroč dan odvzamete vodo. Poskrbite le, da bo opravil čim več potreb preden prispete do letališča. Tudi na letalu lahko kužka hidrirate tako, da mu ponudite kocke ledu.

Ne pozabite dokumentov

S seboj na letališče prinesite potrdilo rezervacije za vašega psa, potrdilo o cepljenju, potrdilo veterinarja o zdravju psa, telefonsko številko veterinarja – ne škodi, če naredite kopije in jih spravite v potovalni boks. Potovalni boks ali torba naj ima tudi obesek z vašimi podatki in telefonsko številko. Za vsak slučaj pa imejte pri sebi tudi fotografijo psa, če se slučajno izgubi.

Bodite zgodnji

Na letališče pridite vsaj dve uri pred poletom. Če letalska družba zahteva, da rezervacijo poleta za psa opravite na letališču pred poletom, pa še prej. V tem primeru je pametno tudi, da imate pripravljen plan b v primeru, da za vašega psa na letalu ne bo več prostora.

Prihod na letališče

Razen v primeru psa vodnika, večina letališč zahteva, da je pes na letališču ves čas v boksu ali v potovalni torbi.

Check in

Prijaviti se boste morali pri mizi in plačati pristojbino za hišnega ljubljenčka. Za plačano pristojbino boste prejeli račun ali oznako na torbo vašega psa. To zadržite, saj jo morate imeti pri sebi v primeru, da želi kdo preveriti ali je vse plačano.

Varnostni pregled

Pred varnostnim pregledom morate psa vzeti iz torbe, mu sneti ovratnico ter torbo in ovratnico položiti na tekoči trak. Psa nato dvignete v naročje in greste z njim skozi detektor kovin.

Načrt za opravljanje potrebe

Koliko časa lahko vaš kuža zadrži urin? Če sta na dolgem poletu, boste morda morali s seboj vzeti kakšno pleničko za lulanje na kateri se bo lahko olajšal. Seveda ga morate pred tem naučiti kako se jo uporablja.

Igračka za žvečenje

Nekateri kužki slabo prenašajo pokanje v ušesih, ki nastane kot posledica pritiska v ušesih ob hitrem spreminjanju višine, in lahko postanejo nemirni. S seboj vzemite igračo za žvečenje, ki jo lahko ponudite vašemu kužku. Žvečenje namreč pomaga proti mehurčkom v ušesih.

Tolažilna igračka

Lahko je tudi dekica, blazinica,… katera koli stvar, ki jo ima vaš kuža rad in ga pomirja. Tako se bo v torbi počutil bolj varno in domače. Zelo pomaga, če daste v torbo z njim par nogavic, ki ste jih nosili prejšnji dan in imajo vonj po vas – naj ne bodo vaše najljubše nogavice, saj ne zagotavljamo, da bodo polet preživele v enem kosu.

Imejte načrt v sili

Sami svojega psa najbolje poznate in točno veste kaj bi lahko šlo narobe. Na primer, če vaš kuža pogosto laja ali cvili, se na to pripravite, da ga boste lahko utišali v primeru, da začne lajati na letalu. Pripravite si načrte kako boste reagirali, če se zgodi to ali ono.

Prijeten polet!

 

Nina Bartol

Vir: travelhund.com