Kako vpliva menjava letnih časov na pse?

457

Štirje letni časi, ki se čez leto menjavajo, vplivajo ne samo na nas ljudi, ampak tudi na naše pasje nadobudneže. Vsak letni čas ima drugačen vpliv na počutje, zdravje in aktivnost psov. Kako pa vplivajo posamezni letni časi nanje, pa vam predstavljam v spodnjem prispevku.

Pomlad

Pomladni meseci prinesejo dvig temperatur in s tem se posledično zbudijo tudi insekti in klopi, ki predstavljajo potencialno nevarnost za zdravje psov. Najdemo jih na vrtovih, travnikih, živih mejah in v gozdovih.

Klopi predstavljajo enega izmed najbolj nevarnih zunanjih zajedavcev, saj lahko z ugrizom prenašajo bolezni, ki so lahko za našega pasjega nadebudneža celo usodne. Najpogostejši bolezni, ki jih klopi prenašajo, sta borelija in klopni meningitis. Okužba s sledečo povzroči nastanek kroničnih bolezni, zaradi katerih lahko v najslabšem primeru pes pogine. Seveda pa ni nujno, da pes za samo bolezen zboli, lahko jo zgolj in samo prenaša, ali pa zanjo zboli mnogo kasneje. V kolikor opazite čudno obnašanje psa, neaktivnost med sprehodi, izgubo teka ali celo vročino je nujen obisk veterinarja. Zgodnja diagnoza je pri teh boleznih ključnega pomena za uspešno zdravljenje, lažji potek bolezni in posledično tudi za samo preživetje kužka.

V začetku pomladnih mesecev je zato ključnega pomena, da ob prvem dvigu temperature, psa zaščitimo pred zunanjimi zajedavci. Zaščitimo pa ga lahko z različnimi zaščitnimi sredstvi, od ampul, šamponov, pršil pa vse do raznih zaščitnih ovratnic. Ob tem pa se kot lastniki moramo zavedati, da nobeno sredstvo ne prinaša 100 % zaščite, kar posledično pomeni, da je ključnega pomena tudi redno pregledovanje psa po sprehodu in odstranjevanje morebitnih nepridipravov iz njihovega kožuščka.

Poletje

Poletni meseci pa poleg zunanjih zajedavcev in ostalih insektov prinašajo tudi visoke temperature in posledično vročino. Zato je v času poletnih mesecev poleg zaščite pred zunanjimi zajedavci pomembno, da poskrbimo tudi za zaščito proti vročini in morebitnim pregrevanjem telesa. Ob hudi vročini lahko hitro pride do dehidracije telesa, kar lahko ob vztrajnem dvigovanju telesne temperature vodi tudi v vročinski šok. V primeru, da se telesna temperatura kužka še vedno vztrajno dviguje, pa lahko to vodi v odpoved organov, izgubo zavesti in v najslabšem primeru tudi smrt.

Psi regulirajo svojo telesno temperaturo z dihanjem z odprtimi usti in ležanjem na mrzlih površinah. Ob vročih poletnih dneh je iz tega nujno potrebno, da svojemu pasjemu nadebudnežu zagotovimo svežo vodo in dostop do hladnih prostorov. Zunaj pa mu prav tako poskrbimo senco, kjer se bo lahko ohladil. V poletnem času pa je obenem priporočljivo, da dnevne sprehode opravljate zjutraj in pozno popoldne, ko so poletna vročina ni prehuda.

Jesen

V jesenskem času se z deževnim vremenom v naravi pojavijo močeradi in nekateri drugi insekti, ki lahko potencialno škodujejo zdravju naših pasjih nadebudnežev. Močerad ob stiku s kožo spusti strup, ki je lahko za psa celo usoden, če ne ukrepamo dovolj hitro. Prav tako lahko povzročijo hude težave tudi piki insektov.

V jesenskem času je zato pomembno spremljati počutje in zdravstveno stanje kužka ter redno pregledovati kožušček pred morebitnimi nepridipravi. Prav tako ne smemo kot lastniki pozabiti na zaščito pred zunanjimi zajedavci, saj je le to tudi v jesenskem času ključnega pomena.

Zima

Prehod iz jesenskega v zimski čas prinaša nizke temperature, ki jih lahko spremljajo tudi snežne padavine. Psi sicer v tem času že menjajo svojo letno dlako za debelo zimsko dlako, a jih le ta ne zaščiti popolnoma pred mrazom, ko to naredi dlaka divjih živali.

V primeru, da kuža veliko časa preživi zunaj, lahko hitro pride do hipotermije, stanja, ko telesna temperatura pade pod normalno. Z znižanjem telesne temperature se upočasnijo tudi vse funkcije telesa in ob nepravočasnem ukrepanju lahko to vodi tudi v smrt kužka. Iz tega razloga je zato pomembno, da kužku zagotovimo toplo in suho zatočišče. V kolikor pa opazimo, da kuža pade v hud šok zaradi hipotermije, pa je nujen obisk veterinarja.

V vsakem primeru je za kužka vsak prehod iz enega letnega časa v drugega drugačen. Iz tega razloga pa se moramo kot lastniki na to dobro odzvati in poskrbeti, da bo prehod za naše nadobudne pasje kosmatince čim lažji.

Vesna Kropf

Viri:

dogtime.com

www.dogingtonpost.com

www.cesarsway.com