Kako varno ločiti pasji pretep?

3486

kako-varno-lociti-pasji-pretepPoleg tega, da bi kateri od mojih psov ugriznil v močerada, je bil moj največji strah od nekdaj, da bi se kateri od mojih psov znašel v pasjem pretepu. Moja kužka sta zelo igriva in neškodljiva, vendar nikoli ne veš, kako bi reagirala v nenavadni situaciji ali kakšen pes ti pride naproti. Še posebej v ruralnem okolju, kjer se mnogi psi sprehajajo sami, večina, če ne kar vsi, pa ni sterilizirana ali kastrirana, zato jim poleg vsega ostalega um megli še testosteron. Do sedaj sem imela slabe izkušnje le z manjšimi psi, ki jih ni težko odgnati in niso naredili škode, bojim pa se, da bi se znašla v situaciji, ko bi morala svoja psa zaščititi pred večjim psom. O tem sem še posebej veliko razmišljala po dogodku v Mariboru, ko je skrbnik svojega psa zaščitil pred napadom dveh rotvajlerjev z lastnim telesom. Takrat sem razmišljala, da mora zagotovo obstajati boljši način.

Lotila sem se raziskovanja in naletela na Eda Frawleyja, ki se s psi ukvarja že od leta 1960 in je med drugim več let posvetil treniranju policijskih psov in vzreji nemških ovčarjev. Po upokojitvi od vzreje psov pa je ves svoj čas namenil svojemu podjetju Leerburg.

Preprečevanje spopada

Najboljši način prekinitve pasjega pretepa je, da do spopada sploh ne pride. Najenostavnejši način, da preprečimo pasji spopad, je, da imamo psa na povodcu in mu tako preprečimo, da pride v stik s psi, ki so potencialno nevarni. Seveda pa lahko pripnemo le svojega psa in žal na pse drugih skrbnikov ne moremo vplivati. Mnogi skrbniki zato vedno nosijo s seboj solzivec, ki ga uporabijo na nepripetem psu, ki se grozeče bliža njihovemu ljubljenčku. Solzivec naj bi bil učinkovit pri odganjanju tujih psov, ki kažejo dominanco, hkrati pa naj ne bi imel negativnih posledic za zdravje psov, zato mnogi pasji skrbniki prisegajo nanj.

Kaj pa naredimo, kadar se srečata dva nepripeta psa, ki kažeta dominantno vedenje? Ljudje pogosto naredimo napako, ko poskušamo preprečiti začetek spopada dveh dominantnih psov. Psi pred spopadom največkrat poskušajo prestrašiti nasprotnika z dominantno držo – visoko dvignjen napet rep, visoko dvignjena glava, vrat, vkopan med lopatici. Psi, ki kažejo takšno vedenje, mnogokrat že s takšnim nastopom merijo moč in pogosto se eden od psov podredi in do spopada nikoli ne pride. Največja napaka, ki jo lahko skrbnik naredi v takšni situaciji, je, da začne teči proti psoma in kričati: »Ne!« ali »Proč!« Takšna reakcija je dobronamerna in spontana, vendar napačna. Psa sta v takšni situaciji napeta in mi ju, s svojo reakcijo, lahko vznemirimo ter sprožimo spopad, do katerega morda sploh ne bi prišlo, če ne bi poskušali posredovati.

Posredovanje

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Nina Bartol

Vir: leerburg.com

Objavljeno v enaintrideseti številki revije Kužek