Kako si psi izberejo svojo najljubšo osebo?

Verjetno poznate občutek, da vas ima vaš pes rad, vendar obožuje neko drugo osebo. Čeprav ste vi tisti, ki ga sprehajate, hranite, šolate, mu pustite spati v postelji, itd., se zdi, kot da zanj skoraj ne obstajate več, ko npr. pride na obisk določena druga oseba, ki jo ima pes očitno raje. Včasih najljubši človek psa ni tisti, ki skrbi zanj. Zakaj je tako? Ali si lahko psi glede tega premislijo? Pa poglejmo.

Socializacija je ključnega pomena

Mnogi psi se najmočneje navežejo na osebo, ki je skrbela zanje v času ključnega obdobja socializacije, ki je med skotitvijo in šestimi meseci. V tej starosti so možgani mladiča neverjetno dovzetni in zgodnje izkušnje bodo imele vpliv nanje celo življenje. Zato je tako pomembno, da v tem času zagotovimo psičku dobre izkušnje z različnimi ljudmi, kraji in stvarmi.

Recimo psi, ki niso bili izpostavljeni ljudem s klobuki, se bodo morda kasneje bali ljudi, ki jih nosijo. Če ima pes na splošno raje ženske ali moške, je mogoče, da je imel v tem obdobju več pozitivnih izkušenj z določenim spolom. Če je bil vaš pes, ko ste ga dobili, že odrasel, ne skrbite. Ni prepozno, da postanete njegova najljubša oseba. Čeprav so zgodnje izkušnje pomembne, veliko pomeni tudi neprenehna socializacija skozi celo življenje.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katja Pavlič

Vir:
www.rover.com