Kako pregnati dolgčas, ko s psom ne morete iz stanovanja

470

Vsi vemo, da se kužki najraje igrajo na prostem, a včasih se zgodi, da nas preseneti bolezen, vremenski pogoji ali morda celo kakšna poškodba. Pred vami je nekaj iger, ki se jih lahko s kužkom po mili volji igrate doma v zaprtem prostoru. Z njimi boste svojega psa obdržali aktivnega in pregnali morebiten dolgčas. Večina iger za pse, ki potekajo v zaprtih prostorih, vključuje prigrizke. A če niste ljubitelj le-teh, ali svojemu psu iz različnih razlogov ne morete privoščiti dodatnih kalorij, bodo zabavne predvsem igrače, ki povzročajo hrup.

  1. Podajanje igrač

Se vaš kužek na sprehodu zabava ob metanju in iskanju raznih igrač, palic? Potem je ta igra, prilagojena za izvajanje v zaprtih prostorih, ravno pravšnja. Izberite prostor, ki je velik in dovolj širok, da vam pes ne bo podrl vseh omaric in polic. Igra se igra podobno kot zunaj, le da v tem primeru ne pričakujte, da vam bo pes prinašal igrače nazaj, temveč je igra namenjena temu, da pes ujame igračo z usti in vam jo izroči. Igračo zalučate tako, da jo pes vidi in spremlja s pogledom ter ujame v svoj gobček. Za nekatere pse bo ta igra mala malica, za druge pa misija nemogoče, a zabava je v poizkušanju novih stvari. Če je vaš pes take sorte, da za nič na svetu ne izpusti svoje igrače, jo v tem primeru poskušajte zamenjati za kakšen priboljšek.

  1. Igra skrivalnic

Psi obožujejo, ko jim podamo skledo polne hrane. A še bolj uživajo, če si morajo kosilo uloviti ali poiskati sami. To vzpodbudi njihov lovski nagon in jim daje občutek izrednega dosežka in zaupanja vase. V naravi namreč volkovi in divji psi ne sedijo v kuhinji in čakajo na obrok. Za ulov kosila morajo biti prebrisani, inteligentni in hitri. Tako lahko za čim več zabave razdelite obrok na več porcij, nato pa jih skrijete na različna mesta v vašem domu. Bolje je, da hrano daste v posodice, kot pa, da jo posujete po tleh.

Če bo hrana v posodi, bo pes bolje razumel, da je to igra in ne le srečno naključje, da je našel hrano. Tako bo tudi vedel, da mora poiskati še preostale posodice s hrano, skrite v stanovanju. Dobra mesta za skrivanje hrane so za odprtimi vrati, pod mizo, v kotih in podobno. Sprva položite posodice s hrano vedno na ista mesta, da si bo pes lažje zapomnil igro. Ko bo to obvladal, pa mu zamenjajte lokacije. Hrano lahko zamenjate tudi z njegovimi najljubšimi igračami.

  1. Igra skrivalnic z lončki

To je igra, ki jo vsi dobro poznamo. Gre namreč za to, da potrebujete tri neprozorne lončke ali skodelice in najljubšo poslastico ali igračo vašega psa. Najprej pridobite pasjo pozornost, nato mu pokažite priboljšek ali igračo, s katero boste igro izvajali. Nato to stvar postavite pod enega izmed lončkov. Ko pes s tačko ali gobčkom nakaže, da želi to, kar je pod lončkom, dvignite lonček in mu to tudi dajte ter ga pohvalite.

Da igro malo popestrite, skrijte igračo ali priboljšek pod en lonček, dodajte še en prazen lonček ter oba premikajte in premešajte vrstni red. Pes bi naj v tej fazi razumel, da je pod enim lončkom priboljšek. Ko vam nakaže kje priboljšek je, mu ga dajte. Nato igro stopnjujte z več lončki. Če pes igre ne razume, lahko poskusite s prozornimi lončki ali samo z rokami.

Drobne Deja

Viri: