Kako pravilno postriči pasje kremplje

Krajšanje pasjih krempljev, poimenovano tudi pedikura, je opravilo, ki se ga lahko lotite samo, če natanko veste kako. Če gre kaj narobe, si bo namreč pes zapomnil slabo izkušnjo in bo to opravilo v prihodnosti za vas še toliko težje.

Preden se prvič lotite krajšanja pasjih krempljev, je torej priporočljivo, da vas tega nauči vaš izbrani veterinar ali strokovno usposobljeni pasji frizer. Prosite ga, da vam pokaže pravilno tehniko in vas opozori na kaj morate biti pri tem opravilu še posebno pozorni.

Krajšanje vseh krempljev pri vseh pasmah niti ni vselej potrebno, saj nekateri psi že s hojo po asfaltiranih površinah sami zbrusijo svoje krempje in s tem ohranjajo njihovo ustrezno dolžino. Kljub temu pa pri določenih pasmah psov kremplji rastejo hitreje in je vaša pomoč pri ohranjanju ustrezne dolžine zato nujno potrebna (običajno so to pasme Baset, Jazbečar, Yorkshireshi terier, Zahodnovišavski beli terier, Maltežan, Čivava in še nekatere druge), prav tako pa je pri večini psov potrebno redno krajšanje petega kremplja sprednjih tac, saj se le-ta nikoli ne obrusi kar sam, torej med hojo ali tekanjem.

Včasih je potrebno priložnostno skrajšati le posamezni krempelj, če opazite, da je presegel primerno dolžino.

Striženje krempljev zahteva veliko previdnosti, saj v primeru, da noht pristrižete prekratko, zaradi poškodbe živca in žil močno zakrvavi. V takšnem primeru je dobro imeti vedno pri roki tudi prašek ali raztopino za zaustavljanje krvavitve, ki jo lahko nabavite pri izbranem veterinarju ali v specializiranih trgovinah za pse.

Pred prvo domačo pedikuro si morate torej zagotoviti vse ustrezne pripomočke za takšno opravilo. Prvi in hkrati tudi najpomembnejši pripomoček so specialne klešče za krajšanje pasjih krempljev. Na trgu je na voljo več različic obrezovalnikov, pomembno pa je predvsem, da si izberete dovolj močne, dovolj ostre in takšne, ki imajo možnost prilagodljive zaščite (nadzor nad dolžino lahko pri nekaterih modelih nastavite ročno).

Krempelj je potrebno vedno krajšati od spodaj navzor, nikoli obratno! Pri svetlih krempeljcih lahko tudi zelo jasno vidite, kje je meja, kjer se noht obarva rožnato, kar pomeni, da je tam že živi del, v katerega ne smete zarezati. Pristižete lahko vedno le belo konico.

Nekoliko bolj problematično pa je krajšanje temno obarvanih krempljev, kjer ta meja ni  vidna in se zato kaj hitro lahko zgodi, da takšen noht zarežete previsoko.

Priporočljivo je, da pri temnih krempjih upoštevate načelo manj je več in zato krempelj raje odrežete manj ter postopek pač pogosteje ponavljate, kakor da bi pretiravali in bi prišlo do poškodbe živca in žilic. Krvavitev je v takšnem primeru lahko zelo obsežna, saj je živi del kremplja močno prekrvavljen, psa pa lahko to tudi zelo boli. Kremplje torej vedno krajšajte zelo previdno in z občutkom, če pa ste v dvomih, to opravilo raje prepustite izkušenemu strokovnjaku.

V primeru, da ste kljub previdnosti odrezali preveč nohta, položite nanj majhen košček mehkega papirja (papirnat robček ali brisačka) in močno držite nekaj minut, da se krvavitev ustavi. Krvavitev kremplja se običajno zaustavi in preneha po približno petih do sedmih minutah.

Še bolje seveda je, če imate pripravljen že prej omenjeni specilni prašek ali tekočino za zaustavljanje krvavitve, s katerim hkrati tudi razkužite ranico. Pripravek deluje takoj, kar je tudi pomembno, saj bo vaš kosmatinec ob neprijetni izkušnji nejevoljen in bo zanj vsaka minuta potrebnega mirovanja še toliko bolj neprijetna.

Za krajšanje krempljev, ki niso močno predolgi, lahko uporabljate tudi specialne pile oziroma brusilnike, ki so nekoliko bolj varni in enostavni za uporabo. Zlasti so primerni za tiste pse, ki si krempeljce dobro obrusijo že sami in se bojite, da bi s škarjami odrezali preveč.

Vseeno pa se prvikrat krajšanja krempljev nikar ne lotevajte sami, saj mora biti prva izkušnja pedikure za psa prijetna, vi pa se morate pravilne izvedbe tega opravila naučiti od strokovnjaka. Če se vam zdi, da boste kasneje lahko kos nalogi tudi sami, pa poprosite veterinarja ali pasjega frizerja, da vam natančno pokaže postopek. Seveda pa ni popolnoma nič narobe, če si krempljev ne upate postriči sami in to delo raje prepustite strokovnjakom.


Maja Kalaš

Vir: www.petmd.com/dog/grooming/evr_dg_how_to_trim_a_dogs_toenails

2 KOMENTARJI

  1. na spletu sem pred nekaj dnevi zasledila krtačo za psa na baterije ga češeš in sproti sesa in masira bi mi lahko kdo poslal link kje to nabavit lepo prosim

Comments are closed.