Kako poskrbeti za raznoliko prehrano psa

1039

Pečen piščanec, rjavi riž in brokoli v sopari. Odlično kosilo, bi lahko rekli, popolna mešanica beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in zelenjave. Kaj pa bi rekli, če bi isto kosilo jedli dan za dnem? In kako bi se ob takšni enolični prehrani v daljšem časovnem obdobju počutili?

Jedi bi se seveda kmalu naveličali, kar bi zmanjšalo vaš apetiti, telo pa bi občutilo pomanjkanje določenih snovi, ki jih ta živila ne vsebujejo ali ne zagotavljajo v zadostnih količinah. Na dolgi rok bi se pokazale tudi prve posledice v obliki zdravstvenih težav povezanih z enolično, nepravilno in neuravnoteženo prehrano.

Povsem enako seveda velja tudi za prehranske potrebe psi psu.

Torej, kaj je pravzaprav raznolika in uravnotežena pasja prehrana in na kakšen način jo lahko kar najbolj preprosto zagotovite svojemu štirinožnemu prijatelju?

Raznolika pasja prehrana v svojem bistvu ni nič drugega kot skrb za izobilje, ki vključuje zdravo meso, polnozrnate žitarice, stročnice, mlečne izdelke in zelenjavo.

Za optimalno zdravje in dobro počutje psa je bolje, da ima na voljo čim več živil v naravni, nepredelani obliki. Bistvenega pomena pa so predvsem hranilne snovi, kot so nekatere aminokisline in vitamini, pa tudi antioksidanti, ki jih najdemo v nekaterih vrstah sadja in zelenjave in s katerimi lahko zelo uspešno preprečujemo oksidacijo prostih radikalov in posledično številne kronične zdravstvene težave tudi pri psih.

Raznolika prehrana psov, kot najboljša izbira, se v zadnjih letih seveda močno razlikuje od priporočil, ki so veljala v preteklosti, ko so za pse svetovali predvsem rutino in hranjenje psov z isto izbrano vrsto hrane, z namenom, da bi se izognili morebitnim želodčnim in prebavnim težavam ter izbirčnosti. Danes ta priporočila veljajo le za posebej občutljive pse, ki uspešno prenašajo le malo število živil.

Za vse ostale pse pa velja, da prehranski strokovnjaki današnjega časa na prehrano psov gledajo veliko širše in na podlagi številnih raziskav prehranskih potreb človekovih najboljših prijateljev osveščajo njihove lastnike, kako pomembna je raznolikost prehrane. Ne nazadnje, tudi psi imajo razvite brbončice, ki cenijo okusne spremembe na jedilniku, njihov izostren voh pa opredeljuje zdrav apetit in “kulinarične užitke” ob dnevnem hranjenju.

Če psu hrano pripravljate sami doma, izberite različne glavne sestavine: če hranite psa s piščancem in rižem, občasno zamenjajte izbiro za nekaj povsem drugega, na primer raco in sladki krompir ali morda bizonje meso z ječmenom. Ker doma pripravljena hrana ni strokovno uravnotežena in le redko vsebuje čisto vsa potrebna hranila, je menjavanje sestavin in hranil še toliko bolj pomembno kot pri industrijsko pripravljeni pasji hrani.

Nutricionisti pojasnjujejo, da lahko s pravilno izbrano komercialno pripravljeno pasjo hrano zagotovite najvišjo kakovost in raznolikost prehrane ter obenem omejite možnost bolezni, ki se prenašajo s hrano in enostavno zagotovite ustrezne količine bioloških hranilnih snovi glede na dnevne potrebe vašega psa.

Občasna zamenjava izbrane blagovne znamke pripravljene hrane za pse je torej priporočljiva, saj različni proizvajalci uporabljajo različne recepture in različne formule.

Hrano je priporočljivo menjavati pogosto, vendar pa samo zamenjavo izvajajte postopoma, kar pomeni, da obstoječi hrani dodajajte del nove in zmanjšate del stare ter dnevno povečujete dodano količino nove hrane v obroku. V tednu dni tako lahko povsem preidete na cel obrok nove hrane.

Ob vsakokratni izbiri nove različice hrane obvezno preverite vsebnost kalorij in izračunajte ustrezno dnevno količino kalorij za vašega psa, da bi, upoštevajoč fizično aktivnost, lahko zagotovili ohranjanje optimalne telesne teže.

Industrijsko pripravljeni konmercialni pasji hrani pa brez dvoma občasno lahko dodate tudi nekaj doma pripravljene hrane. Če vaš kosmatinec obožuje okus lososa na žaru, ne bo nič narobe, če mu boste tu in tam privoščili kakšen košček, ki ga preprosto primešate v njegov dnevni obrok. Tudi sveže sadje in zelenjava lahko popestri kosilo vašega štirinožca – nekateri psi obožujejo jabolka in korenje, drugi prisegajo na solato ali košček ananasa. Že malenkost drugačnega in nevsakdanjega v pasji prehrani lahko zelo ugodno vpliva na pasji apetit, koristi splošnemu zadovoljstvu in zelo zanimivo popestri izbrani jedilnik vašega psa.

Izogibajte pa se seveda tistih živil, ki za pse niso primerna ali so celo nevarna.

Maja Kalaš

Vir: www.cesarsway.com/dog-care/dog-nutrition/Dishing-Up-Variety

narocite-se-na-revijo-kuzek