Kako pomiriti psa, če se boji pokanja petard?

221

Praznični čas je tu. S tem pa poleg vseh lepih prazničnih navad prihaja tudi obdobje pokanja petard. Veliko kužkov pa se pokanja petard boji in v njih sproži različne odzive. Lastniki psov iz tega razloga v prazničnem času iščejo rešitve, kako pomiriti psa, ki se boji pokanja petard.

Varen kotiček

Pomembno je, da že pred začetkom obdobja pokanja petard kužku pripravimo kotiček, kjer se bo pes počutil varnega. Če kuža biva zunaj, ga, če je le možno, premaknite v notranje prostore, da pokanja ne bo slišal.

Tudi, če pes biva v hiši, poskrbite, da bo imel čim bolj udoben in varen kotiček. Ta naj bo topel, udoben in čim bolj izoliran od zunanjega okolja. Da bi kuža čim manj slišal pokov lahko prižgete radio ali televizor. Ob tem poskrbite tudi, da so vsa okna in vrata zaprta ter okna zatemnjena, da se skozi ne vidi bliskanja petard.

 

 

Prilagoditev sprehodov

V prazničnem času je prav tako pomembno, da prilagodimo sprehode oziroma termine. Izberite jutranje in zgodnje popoldanske ure, saj je takrat pokov petard bistveno manj kot v bolj pozno popoldanskih in večernih urah.

Sprehodi naj bodo dolgi, da bo kuža čim bolj aktiven in po sprehodu zadovoljno utrujen. S tem bo posvečal manj pozornosti pokom. Kužka v prazničnem času ne spuščajte iz povodce, saj lahko ob že manjšem oddaljenem poku pobegne. Obenem pa za vsak primer poskrbite, da ima na ovratnici tudi obesek z vašo kontaktno telefonsko številko in naslovom, če se vam kuža iz strahu morda iztrga iz rok.

 

Igranje

V času najbolj intenzivnih pokov petard je pomembno, da kužka skušamo čim bolj zaposliti, ga animirati in s tem preusmeriti njegovo pozornost. S tem bomo poskrbeli, da se kuža ne bo posvečal pokom petard in bo preusmeril svoje misli na igro. Priporočljivo je tudi, da kužku pripravite tudi kakšno igračo za grizenje, saj se bo z grizenjem le te sproščal in preusmeril svojo pozornost drugam.

 

Miren lastnik

Naši odzivi odsevajo na živali. V primeru, da bomo nervozni mi, bo takšen tudi odziv našega psa. Iz tega razloga je še toliko bolj pomembno, da ostanemo mirni, jih ne tolažimo pretirano, ampak jih skušamo zamotiti z igro in dobro voljo. Vsekakor pa je ključnega pomena, da žival začuti, da smo mi mirni in sproščeni in da se obnašamo kot po navadi na navaden dan.

 

Preparati za pomirjanje

Kot že zgoraj zapisano vsak kuža poke petard doživlja drugače, nekateri bolj intenzivno nekateri manj. Problem se lahko pojavi pri kužkih, ki se pokov petard izredno bojijo. Nekateri se iz straha lahko celo poškodujejo. V tem primeru pa lahko za pomiritev uporabljamo kakšne od naravnih pripravkov za pomiritev kužka, vendar se je potrebno pred samo uporabno nujno posvetovati z veterinarjem.

Vsekakor je v tem času potrebno dobro opazovati svojega kužka, njegove odzive in se seveda za ta čas tudi predhodno pripraviti že v začetku decembra, saj bomo s tem to obdobje svojemu kužku močno olajšali.

 

Vesna Kropf

 

VIRI:
www.battersea.org
www.blog.animalemergencyservice.com
www.inverse.com