Kako načrtovati gibanje starejšega psa?

448

Gotovo nihče med nami ni pozabil trenutka, ko je v dom sprejel malo kosmato kepico, ki sedaj s svojo družino že leta uganja norčije. Kot pa se staramo ljudje, se starajo tudi živali in v svojih zrelih letih naši kužki potrebujejo še malo več pozornosti. Da je naš kuža postal zrel pasji gospod (ali pasja gospa), bomo najprej opazili po spremembah v videzu, okoli smrčka bo pričel siveti, prav tako se v starosti pasje vedenje malo umiri. Zaznamo lahko tudi prve znake slabšega vida, vonja in sluha. Navadno se psi začnejo starati med 7. in 10. letom, odvisno od pasme, jim moramo pa kljub temu zrela leta narediti čim bolj prijetna in seveda tudi takrat ne smemo pozabiti na gibanje. Le tako bodo naši kužki tudi v starosti vitalni in se bodo dobro počutili.

Gibanje je pomembno za zdravje in kondicijo

Za zdravje našega ljubljenčka je zmerno gibanje zelo pomembno, saj z rednimi vsakodnevnimi sprehodi s psičkom negujemo kondicijo in vitalnost psa. Sprehode moramo prilagoditi starosti in pasmi, saj se starejši psi gibljejo počasneje, imajo manj  energijo, čutijo pa lahko tudi bolečine v mišicah in sklepih ter se morda soočajo z artritisom. Med sprehodom priporočamo pozorno opazovanje morebitnega oteženega in glasnejšega dihanja našega kosmatinca. Tudi če želi kuža večino dneva samo poležavati in se najraje ne bi premaknil iz svojega najljubšega prostora, ga vsak dan odpeljimo vsaj na kratek sprehod, da se malo razgiba. Tako bo ohranil mišice, prav tako se ne bo močno zredil, kar bi še dodatno obremenjevalo njegove sklepe in kosti.

Notranje razgibavanje starejših psičkov

Psička lahko razgibavamo tudi v stanovanju, ne samo na sprehodih. Izberemo lahko nove igračke z dišečimi pasjimi poslasticami, s katerimi bo kuža svoj obrok zaužil v majhnih odmerkih, hkrati pa bo izboljšal svojo fizično in psihično kondicijo. Če nimajo težav s hojo po stopnicah, se lahko z njimi po njih počasi premikate in tako skrbite za okretne sklepe in da mišice ne postanejo preveč ohlapne. Če je hoja po stopnicah za psa prevelik zalogaj, mu s pripomočki (npr. klančino) pomagajmo, da se bo lahko brez pretirane bolečine sprehodil vsaj okoli hiše oz. stanovanja.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat      

Viri:
www.seniortailwaggers.com
www.cesarsway.com