Kako na naraven način zaščitimo psa pred bolhami?

Naravno proti bolham

kako-na-naraven-nacin-zascitimo-psa-pred-bolhamiPočasi, a nezadržno se bliža pomlad. Dan se daljša, iz zemlje že kukajo prvi cvetki in življenje se vsepovsod prebuja. Na žalost pa se moramo poleg vseh prijetnih in osvežujočih vidikov pomladi vsako leto soočati še z enimi izmed najmanj priljubljenih živali matere narave – bolhami. Prav vsak lastnik psa ali mačke se proti tem nadležnim drobnim živalicam bori skoraj celo leto, boj pa se začne že zgodaj spomladi, ko se sneg stopi in se temperature nekoliko povišajo. Bolhe lahko naš kuža dobi na več različnih načinov – z njimi se lahko okuži prek stika z drugimi psi, nanj prežijo na travniku ali pa jih na čevljih in obleki v stanovanje zanesemo kar sami.

Veliko ljudi seveda v boju proti bolham izbere insekticidne ampule ali ovratnice, ki s pomočjo sintetičnih strupov učinkovito odganjajo bolhe in pobijajo njihova jajčeca in larve. Kljub temu pa se mnogi raje odločijo za naravne alternative repelentov proti bolham, ki so pogosteje precej cenejše, saj sestavine zanje najdemo kar v naši kuhinji. Razlogi za tako odločitev so različni – nekateri psi so občutljivi na kemikalije v ampulah ali ovratnicah, v ekstremnih primerih lahko pride tudi do alergične reakcije, ali pa jih lastniki preprosto ne želijo izpostavljati insekticidom. Potrebno pa je poudariti, da so naravne metode le preventiva oz. pomoč pri odganjanju bolh in niso enako učinkovite kot razni insekticidi.

Za začetek se moramo zavedati razlike med repelentom in insekticidom; v tem primeru je to razlika med naravno in sintetično obrambo našega psa. Ampule in ovratnice, ki vsebujejo insekticid, bolhe in vse njihove razvojne stadije na psu uničijo, repelenti pa jih od psa le odvračajo, zato so tudi manj učinkoviti. Poznamo kar nekaj naravnih eteričnih olj, sokov in dišav, ki odvračajo bolhe. Sami pa moramo poskusiti različne kombinacije teh ter ugotoviti, katera obramba najboljše deluje s telesno kemijo našega psa.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

 

Andreja Fegeš

 

Objavljeno v osemindvajseti številki revije Kužek