Kako deluje pasji spomin?

1052

Psi se naučenih veščin spomnijo svoje celo življenje, prav tako točno vedo, kdaj je na vrsti hrana in kdaj gredo ponavadi na sprehod oz. kdaj je čas za aktivnosti s skrbniki.
V njihovih mislih so vtisnjeni tudi spomini, posebno določeni strahovi iz časov, ko so bili majhni in nebogljeni. Kljub temu pa se zdi, da si nikakor ne morejo zapomniti, da čevlji niso posladek in da skrbniki nismo navdušeni nad prežvečenimi copati.
Pasji spomin lahko razdelimo na dolgoročnega in kratkoročnega, vendar pa ga ne moremo primerjati s človeškim spominom. Kako torej deluje pasji spomin in koliko se psi spomnijo?

Spomini in vtisi

Ljudje imamo shranjene neštete spomine, žive slike pozitivnih in negativnih dogodkov v naših življenjih. Ti spomini in izkušnje nam pomagajo, da v prihodnosti ne ponavljamo določenih napak, ki smo jih že storili oz. nam potrdijo, katero odločitev lahko večkrat sprejmemo.

Študije kažejo, da v primeru psov ne moremo toliko govoriti o spominih, kot o vtisih oz. odtisih dogodkov.
Vzemimo primer, ko pasji mladiček sredi dnevne sobe zagleda velik predmet (ne ve, da je to sesalec), mu radovednost ne da miru in ga odide raziskat, v tistem tKužek, ki se boji sesalcarenutku pa predmet oživi in oddaja neznosen hrup. Psiček v paniki zbeži in od tega trenutka dalje se bo pes bal sesalcev.
Temu pasjemu strahu pa ne moremo reči spomin, temveč je v psičku vtisnjen strah, povezan z glasnimi in velikimi predmeti.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

 

Maša Pirnat

 

 

Vir:
iheartdogs.com