Kaj početi s psom na deževen dan?

1120

Prihaja obdobje deževnega vremena in dandanes veliko psov dežja ne mara. Tudi, če jih ne moti, pa ga ne marajo pasji lastniki in tako so sprehodi krajši in kuža ima pogosto doma več energije. Predstavili bomo pet idej kaj početi, da bo vaš pes utrujen, vi pa boste ostali na suhem.

Delo z nosom

Ogromno psov obožuje vohanje in iskanje. Poleg tega jih delo z nosom tudi zelo utrudi, saj morajo veliko razmišljati in delati, tudi, če ne izgleda tako. Psu lahko hrano skrijete v kakšno igračo ali pa po različnih mestih v stanovanju. Na začetku izberite hrano z močnim vonjem in kosmatincu pomagajte, da bo sploh razumel, kaj od njega želite. Kasneje lahko skrivate običajne brikete, lahko pa zadevo tudi nadgradite in začnete s skrivanjem igrač ali raznih drugih predmetov. Opazujte, kako mu gre in kdaj izgubi koncentracijo. Ko vidite, da je že utrujen, ne nadaljujte ampak mu omogočite počitek.

[members_only]

Kosti

Glodanje raznih kosti, bikovk in drugih sušenih priboljškov je za psa zabavno in okusno. Vi pa boste imeli nekaj časa mir; najprej, ko se bo kuža s priboljškom ukvarjal in potem, ko bo zaradi vsega žvečenja in glodanja utrujen. Preden se odločite za tovrstno dejavnost pa se pozanimajte, katere kosti in priboljški so za vašega psa ustrezni.

Igra s psi

V kolikor imate prijatelje, ki imajo prav tako psa, jih povabite na obisk. Vi ste boste podružili s človeško družbo, vaš kuža pa se bo igral z drugim psom (v kolikor se seveda psa razumeta). Seveda pa naj bo igra nadzorovana; bodite v bližini in opazujte, ali se psa normalno igrata in ali pride do kakega nesporazuma med njima. Poskrbite tudi, da bosta psa imela dovolj prostora za igro in umaknite vse vaze in lomljive predmete stran od njiju.

Igra z vami

Tudi v hiši se lahko s psi igrate. Če imate kakšen daljši hodnik, mu lahko recimo mečete žogo. Za tiste, ki te možnosti nimajo, je odlična izbira tudi vlečenje raznih mehkejših igrač in vrvi. Ta igra je zabavna predvsem za pse, ki imajo močen plenski nagon. Psu pri vlečenju igrače pustite zmagati; tako mu bo igra dlje časa zabavna in zanimiva, izboljšala pa se bo tudi pasja samozavest. Obstaja pa tudi malo morje interaktivnih igrač; takih, kjer vaš kuža mora zraven razmišljati. Poiščite tako, ki bo za vašega psa ustrezna in jo imejte shranjeno kot „skrivno orožje“, kadar je zunaj slabo vreme.

Trikci

Učenje trikcev je zabavno tako za lastnika, kakor tudi za psa. Primerno je za pse vseh pasem in starosti. S tem, ko boste psa učili, se bo izboljšala vajina vez, poleg tega pa bo vaš najboljši prijatelj na koncu tudi utrujen, saj bo ob tej dejavnosti veliko razmišljal. Če nimate idej za trike, jih poiščite na spletu. Uporabljajte pozitivno motivacijo, psa veliko hvalite in nagrajujte s priboljški, ki jih ima rad. Podobno kakor pri delu z nosom, tudi tukaj ne gre pretiravati – v kolikor opazite, da pes izgublja koncentracijo in je utrujen, ne silite dalje z učenjem, ampak mu omogočite sprostitev.

[/members_only]

Veronika Sivka

Viri:

www.barkpost.com

www.puppyleaks.com

www.simplyfordogs.com